Покупка на собствен дом – кой житейски период е най-подходящ

Когато става въпрос за закупуване на нов дом, малцина са тези, които имат лукса да станат собственици на жилище чрез свои спестявания или чрез помощ от родителите. Факт е, че ескалиращите цени на имотите карат повечето новодомци да разчитат на жилищен заем.

Най-добре е ипотечният кредит да бъде изплатен в срок от 20 години или по-малко, съветват експертите. Поради тази причина е добра идея да вземете заема, когато имате стабилна работа и добра заплата.

Зapaди pъcтa в цeнитe нa недвижимите имoти и жeлaниeтo нa xopaтa дa нe пoeмaт гoлям pиcĸ, хората все по-често избират ĸpeдити cъc cpoĸ 25-30 гoдини. Mлaдитe xopa, ĸoитo ĸyпyвaт пъpвoтo cи жилищe, пpeдпoчитaт имeннo тoзи cpoĸ. 30-40-гoдишнитe c yтвъpдeна ĸapиepa и пo-дoбpи и cигypни дoxoди пpeдпoчитaт пo-ĸpaтъĸ период – oĸoлo 20-гoдишeн cpoĸ.

Има ли идеална възраст за жилищен кредит?

Отговорът на въпроса коя е най-добрата възраст за теглене на жилищен кредит не е еднозначен. Подходящото време за закупуване на собствен дом всъщност зависи от конкретния купувач и времето, в което му е удобно да поеме разходите по заема.

Πoвeчeтo бaнĸи поставят възpacтoвa гpaницa над 23-гoдишнa възpacт зa ипoтeчeн ĸpeдит, нo имa и тaĸивa, ĸoитo ca гъвĸaви и биха финaнcиpaли дopи 18-гoдишни ĸpeдитoпoлyчaтeли.

Обикновено е по-добре да вземете жилищен заем, когато сте в средата до края на 20-те или началото на 30-те, тъй като това е времето, когато сте млади и енергични, работещи и можете лесно да покривате вноските си. Освен това можете да приключите с изплащането на кредита си до 40-те си години и да помислите за закупуване на втори инвестиционен имот.

Вземането на ипотечен кредит през вашите 40-50 години също има своите предимства. Например, ако вземете заем, когато сте малко по-възрастни, вероятно ще сте натрупали достатъчно спестявания, които могат да ви улеснят да направите по-висока първоначална вноска. По-високата сума на първоначалната вноска пряко влияе върху лихвения процент и можете да се възползвате от по-ниска лихва по жилищния заем.

Освен това, може би вече ще сте лидер в кариерата си, което означава, че

istock

Жилище преди или след брака?

 

През последните десетилетия броят на двойките, живеещи на семейни начала без брак, има тенденция да нараства. Дори и тези, които планират брак, все по-често избират да съжителстват няколко години заедно преди да направят важната стъпка. И така, партньорите са изправени пред избора дали да си купят общ дом или да продължат да плащат наем или евентуално да живеят при родителите на единия.

Двойките, които купуват жилище преди да се оженят, имат шанса да започнат да изграждат семейното гнездо по-рано, отколкото ако изчакат до сватбата. Въпреки това, тези, които решат да изчакат, ще имат повече време да спестят за първоначална вноска и ремонт на новия дом.

Данъчното облекчение за млади семейства (чл.22а от ЗДДФЛ) позволява да се намали данъчната основа с лихвите, платени по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Нямате право на намаляване на данъка си с платените вноски по главницата. Когато размерът на ипотечния кредит е до 100 000 лева, облекченията са за всички направени лихвени плащания през годините. При размер на кредита над 100 000 лева, данъчното облекчение може да се ползва за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лева от главницата.

За да се възползвате, трябва да отговаряте едновременно на следните условия:

– договорът за ипотечния кредит е сключен от вас като данъчно задълженото лице и/или от вашия съпруг/а, с когото/която имате сключен граждански брак;

– поне един от двамата съпрузи не е навършил 35 г. към датата на сключване на договора за ипотечен кредит;

– ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през данъчната година;

– нямате подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната си данъчна декларация.

В заключение можем да кажем, че закупуването на жилище е голямо финансово предизвикателство, с което е по-лесно да се справите, когато е споделено с вашата половинка. Ако обаче сте млади и имате доходоносна професия, може да предприемете тази стъпка още преди да сте намерили правилния партньор за създаване на семейство.

Независимо дали изберете да купите сега или да изчакате, уверете се, че сте планирали внимателно покупката си и потърсете експертен финансов съвет, ако е необходимо. Претеглете плюсовете и минусите на всеки вариант, за да сте сигурни, че вземате правилното финансово решение за вашето (и на вашия партньор) бъдеще.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *