Последен шанс за САЩ и Китай

Предстоящата среща на високо равнище между Джо Байдън и Си Дзинпин в рамките на Азиатско-тихоокеанската икономическа конференция ще бъде решаващ момент в отношенията между САЩ и Китай, пише в анализ по темата CNBC.

Дипломацията на двете световни сили днес е изправена пред повече предизвикателства, отколкото за последните две десетилетия.

Държавите са въвлечени в дългосрочно съревнование за глобално надмощие, като всяка от тях цели да определя правилата, нормите и стандартите на международната система в обозримо бъдеще.

 

Въпреки това, широк спектър от глобални заинтересовани страни, включително големи и малки държави, инвеститори и корпорации, желаят тези големи сили да проучат възможностите за сътрудничество при решаването на редица глобални въпроси, като например контрола на ядрените оръжия, изменението на климата и регулирането на изкуствения интелект.

Неотложният въпрос е дали двамата лидери ще могат да намерят ефективен баланс между дългосрочната си стратегическа конкуренция и нарастващата необходимост от управление на отношенията. Трябва да възстановят и основните навици за сътрудничество, за да се справят с възникналите екзистенциални предизвикателства.

Докато САЩ подчертават необходимостта от това равновесие, Китай се колебае дали да възприеме напълно идеята за едновременна конкуренция с предпазни бариери и сътрудничество в областите на общи интереси и заплахи.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *