Премиерът акад. Николай Денков и ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров откриха изцяло реновираната библиотека на УНСС

Министър-председателят на Република България акад. Николай Денков и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров бяха посрещнати от робота на библиотеката с думите: „Добре дошли в библиотеката на Университета за национално и световно стопанство. Аз ще бъда вашия гид“. Така започна откриването на напълно реновираната библиотека на УНСС, която чества своята 100-годишнина.

Министър-председателят на Република България акад. Николай Денков и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров

„Миналата година, след като Министерският съвет ни отпусна близо 2 млн. лв., стартирахме процедурата за реновирането на библиотеката. И само за няколко месеца превърнахме старото пространство в модерна библиотека, с нови читални, със споделено пространство, с кът за незрящи студенти, с обновени дигитални възможности, с нова модерна и ергономична мебелировка“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

Министър-председателят на Република България акад. Николай Денков благодари на всички, които са успели да реализират този проект: „Всички виждаме, че усилията са си стрували. Радвам се, че един от приоритетите Ви е бил именно модернизирането на библиотеката. Възхищавам ви се, че винаги искате да се равнявате с най-добрите, със западните университети, и успявате, така че и студентите да се чувстват в един европейски университет. Модерните библиотеки ни дават възможност да имаме достъп до най-новото знание, появило се някъде по света.“

Проф. д-р Димитър Димитров и акад. Николай Денков тържествено прерязаха лентата на новото библиотечно пространство.

В рамките на посещението ректорът награди акад. Денков с възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“. Отличието се връчва на акад. Денков за доказани заслуги в областта на висшето образование и за подкрепата, която той оказва на Университета за национално и световно стопанство.

В присъствието на премиера възпоменателен медал бе връчен и на директора на университетската библиотеката г-н Петър Петров по повод 100-годишнината на библиотеката и за утвърждаване доброто име на Университета за национално и световно стопанство.

Директорът на библиотеката г-н Петър Петров показа на гостите новата машина за почистване на книги, която за 30 секунди премахва вируси, плесени и патогенни бактерии, както и станцията за самообслужване Bibliotheka selfCheck, с която се предоставя нова иновативна услуга – заемането и връщането на библиотечни документи без участието на библиотекар.

„Библиотеката на УНСС е една от първите университетски библиотеки, започнали да дигитализират книжното си наследство и в момента по-голяма част от пълнотекстовите книжни и периодичните издания вече са в дигитален формат“, подчерта г-н Петров.

Делегацията разгледа и системата за обработка и анализ на големи данни на УНСС, която е интегрирана със суперкомпютъра, намиращ се в Техпарка.

Преди церемонията по откриването на Библиотеката на УНСС премиерът акад. Николай Денков изнесе лекция на тема „България в еврозоната – перспективи и предизвикателства пред младите хора“ на XX юбилейно издание на Младежки икономически форум (МИФ) 2023, което се провежда под негов патронаж. Организатори са Студентският съвет на УНСС и Националното представителство на студентските съвети (НПСС).