Причините за лошите резултати на националния отбор най-вероятно се крият в лошото управление на футбола

В предаването „Още от деня“ по БНТ Димитър Илиев говори за проблемите в родния футбол, но също така обърна внимание и на други важни теми като подготовката за ЛОИ Париж 2024 г. и масовият спорт за деца.

На първо място Илиев изрази своята позиция отново преместването на мача на българския национален отбор по футбол срещу Унгария от София в Пловдив, както и решението той да се играе пред празни трибуни.

„По решение на БФС мачът е преместен в Пловдив. Тревожното обаче е, че ще се играе на затворени врата. Недопустимо е да ограничим българските фенове от възможността да подкрепят националния отбор. БФС може да администрира футбола у нас, но не е собственик на националния отбор. Той е на хората“, категоричен е спортният министър.

„Причина за празния стадион не е единствено ремонтът, а и притесненията относно евентуални протести и проява на футболно хулиганство. Липсата на публика обаче не е решение. Ако те е страх от нещо, не можеш да се скриеш при затворени врата. Това единствено може да нагнети още повече напрежението и хората да реагират по-остро. По всичко изглежда, че от БФС се уплашиха от протест на феновете. Целият социален елемент футбол се крепи на връзката играчи-привърженици. Настояваме от БФС да намерят решение на този казус“, допълни той.

По инициатива на Министерството на младежта и спорта (ММС) следващият вторник ще бъде проведена среща, на която ще бъдат дискутирани проблемите в родния футбол, а Димитър Илиев апелира за това да бъдат намерени отговори на въпросите за състоянието на този спорт у нас.

„Следващият вторник (14 ноември) ние организираме среща, на която сме поканили двете заинтересовани страни – Управителният съвет на БФС и хората, които са членове на близо 150-е клуба, които са били изключени от съюза. Министерството работи в едни законови рамки и не може да кадруваме във футболния съюз. Ако някоя от двете страни не приеме тази среща, това би било проява на безотговорност. Единствено футболната общественост може да реши натрупаните проблеми през годините. ММС няма законовите права да се намесва в структури като спортните федерации“, сподели Илиев.

„Причините за лошите резултати на националния отбор най-вероятно се крият в лошото управление на футбола. Хората вътре във футбола знаят това много по-добре, докато тези, които сме отвън единствено страдаме. Трябва да намерим отговор на въпросите защо стигнахме до това състояние“, продължи бившият автомобилен състезател.

Спортният министър говори още и по темата, свързана с финансирането и подготовката на родните олимпийци и параолимпийци за Игрите в Париж догодина.

„Подготовката за ЛОИ Париж 2024 върви по най-добрия начин. С моя екип подсигурихме всички нужди на федерациите. Българските атлети ще могат да продължат със своята подготовка още от първия ден на новата година“, заяви многократният рали шампион на България.

„Съгласно новата ни наредба средствата, които ще получават параолимпийците са същите, които взимат и олимпийците ни. Вече няма да има разделение, защото те на са второ качество хора. Освен това направихме така, че и младите ни таланти, които носят успехи в олимпийските спортове, също да получават премии“, завърши Димитър Илиев.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *