Русия нареди на кореспондента на БНР в Москва да напусне страната

Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник „Росийская газета“ Александър Гацак. Това съобщи БНР.

В съобщение на сайта на руското външно министерство се казва, че на колегата ни е радзпоредено да предаде акредитационните си документи, като „огледална мярка“ в отговор на, цитирам, „преследването“ на Гацак от страна на ДАНС, която го обяви за заплаха за националната сигурност.

„Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното сътрудничество, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, ако правителството на България от своя страна вземе положително решение за акредитиране на журналиста на „Росийская газета в София“, допълват от руското външно ведомство.

„Разбрах най-напред от съобщение на Ройтерс. В сайта на външното им министерство прочетох, а после ми беше съобщено лично. Обади ми се моя куратор, който се свързва с мен по всички важни въпроси. На 7 ноември трябва да предам акредитацията си лично във външното им министерство. Не е ясно до коя дата трябва да напусна, ще ми бъде съобщено вероятно на срещата. Нямам право да изпълнявам функциите си на кореспондент от днес“, обясни пред БНР кореспондентът.

Преди броени дни Григоров е бил привикван в министерството. „Разговарях с Максим Гурляй от пресцентъра, беше ми казано, че все още не ми се отнема акредитацията, но се работи по ответните мерки, които не бе ясно какви ще бъдат. Вчера Захарова каза, че ще бъде съобщено когато бъде взето решение. Дейността ми ще бъде възобновена, ако правителството на България вземе положително решение за акредитацията на руски журналист в „Российская газета“. Не е ясно дали става дума за нов кореспондент или връщане на акредитацията на Александър Гацак“, заяви още той.

Източник:БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *