Скритите капани в инвестиционния план на „Софийска вода“

Емил БРАНДИЙСКИ

Бавно и полека, дори ненатрапчиво за широката общественост, но не без помощта на управляващото мнозинство в Столичния общински съвет, дружеството-доставчик на вода за нуждите на столичани – „Софийска вода“, успя да удължи монополното си съществуване с още 8 години и четири месеца. Независимо от изявленията през годините на кмета на София Йорданка Фандъкова за преразглеждане на договора с концесионера, поради неизпълнение на задълженията и при липсата на каквото и да е допитване до потребителите на тази услуга за продължаването му, близо две години преди изтичането на договора, дружеството наложи монополната си воля над безволевия концедент.
Независимо от всички нарушения по договора през годините, свързани с неизпълнение на показателите за качество на услугата, заложени от регулаторния орган КЕВР, когато си монополист – можеш да се държиш като такъв, без да се съобразяваш с когото и да е. Малко заплахи за недовършване на инвестициите, малко нарушени икономически интереси, малко съдебни претенции бяха напълно достатъчни за гарантирането на бъдещи стотици милиони печалба в банковите сметки на концесионера.
Като първоначална стъпка, тихомълком бе прокарано прословутото Четвърто допълнително споразумение през Столичния общински съвет, градящо се единствено на предполагаеми бъдещи инвестиции и то две години преди крайния срок.
От Столичния общински съвет дори не се е разглеждала възможността за

търсенето на алтернативен концесионер

на услугата по доставяне на питейна вода на столичани. Следващите стъпки бяха „театъра“, който бе разигран пред обществеността за спиране продължаването на концесията последователно от Комисията за енергийно и водно регулиране, областния управител и „за капак“ – личния подпис на кмета на София Йорданка Фандъкова. Естествено, срокове, в които това да се случи в общественото пространство липсваха, но в началото на месеца стана ясно, че нито КЕВР, нито областният управител са в състояние да прекратят продължаването на концесията, а за кмета е ясно, че ако все още не го е подписал, „горещият картоф“ отива в ръцете на следващия кмет на София, за който вече се знае, че няма да е от ГЕРБ. Може би затова, кандидатът за кмет на София от ГЕРБ не знаеше дали е подписано, но открито заяви в телевизионните студия, че ще подпише споразумението, ако бъде избран.
И така, уважаеми столичани, новият стар концесионер на водата, която пиете ще продължи да властва над вас, както само той си знае. А той иска само пари. Много пари. Срещу тях ви обещава „цветя и рози“.
Между другото, ако прочетете инвестиционния план за периода 2022-2026 година няма как да не забележите, че въпреки исканите увеличения, с които ще ви изсурвакат още в началото на 2024 година, не всичко ще бъде според правилата.     Първият белег за това е, че регулаторният орган КЕВР, по същество, няма да може да изпълнява своите функции. Няма да може да задава нивата на показателите за качество, постигането, на които са пряко свързани с определянето на цената на услугата. Няма да определя дори нормата на възвращаемост на собствения капитал на Софийска вода, която функция е в прерогативите му и се отнася за всички останали големи ВиК оператори в страната.
За концесионера тя ще бъде завишена, тъй като такова е желанието на монополиста. Ако си мислите, че „Софийска вода“ случайно не е вдигала цената на водата през последните две години, то не се притеснявайте, че е ощетена по някакъв начин. „Софийска вода“ си е самоопределила 13% норма на възвращаемост (за всички големи ВиК оператори тя е в размер на 8.12%) или ако трябва да цитирам изпълнителния директор на дружеството пред една от телевизиите: „Не се безпокойте, сметките ни излизат“.
Стигна се до там, че

показателите за качеството вече не се определят от КЕВР,

а според доклада на дружеството до СОС „Предвид отменителното съдебно решение КЕВР помоли „Софийска вода“ да изпрати своите предложения за прогнозни индивидуални цели за показателите за качеството за ВиК услугите до 2026 г.“
Ха сега де – стигнахме дотам, че КЕВР ще моли някакво дружество да определя само какво да бъде качеството на услугата. По-голямо дъно в поведението си КЕВР едва ли би могла да стигне, както разбира се и по-голяма наглост от страна на концесионера.
Следствие на това, веднага цъфват претенциите на дружеството да не изпълнява поставените от КЕВР дългосрочни нива, респективно да не влага средства в качеството на услугата за сметка естествено на печалбата.
Ето и някои от тях. Качество на питейната вода в големите и малките питейни зони. Понеже още в началото на концесията този показател е бил достигнат, от дружеството смятат, че дори да намалят стойността му спрямо текущите нива, не е кой знае какво, след като самата стойност е над дългосрочните цели.
Непрекъснатост на водоснабдяването. Предвид факта, че дългосрочната цел на това съотношение е 8, то за следващите 5 години е предвидено показателят да се повиши едва от 1.09 до 1.99 в края на периода.
Каквото и да ви говорят знайте, че винаги става дума за пари. Дружеството „Софийска вода“ твърдо стъпва на този принцип и за следващия инвестиционен период 2022-2026г. обявява, колко пари иска да получи. Затова тя моделира потреблението на фактурираната вода, за което са й необходими броят на населението, върху което да го разпредели. Именно така тя определя цената, която да впише в сметките на концесионната област. Средното количество фактурирана вода за следващите пет години е 77 млн. м3.

Относно общите загуби на вода

Предвидено е на ден да се губят по 106 596 м3 вода или 38 907 569 м3 вода на година. Тъй като, според дружеството, това са 33.29% загуби (виж таблицата), означава, че за софиянци е предвидено да бъдат отпускани все по-малки, но явно достатъчни количества, достигащи до 116.87 млн. м3 в края на 2026г. Елементарно – по-малко водоподаване – по-малко загуби. При положение, че тази вода е питейна и ще бъде доставена и пречистена, но поради загубата й няма да бъде фактурирана, то през дупките на нерехабилитираната от Софийска вода водопроводна мрежа, в земята ще изтича вода за над 130 млн. лв. годишно.
Относно авариите по водопроводната мрежа, през 2022г. дружеството е постигнало ниво от 87.11 бр./на 100 км. /год., при обща дължина на водопроводната мрежа от 3 691 км.
От тези цифри се вижда, че годишно в столицата се случват над 3 200 пробива във водопроводната мрежа, което ясно показва плачевното й състояние. И това се случва вече в продължение на 7-8 години, като трябва да се има предвид, че това са само засечените и отстранени пробиви. За следващите 5 години от компанията смятат да ги намалят до 73.6 бр./на 100 км. /год., при положение, че този брой би трябвало да се намалява по естествен път, тъй като е в пряка зависимост от дължината на водопроводната мрежа, която расте с всяка изминала година.
Същата логика я има и при намаляване на загубите на количествата вода, поради намаляване на отпусканата на входа на системата вода.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *