Спестете пари с по-енергийно ефективен дом

Българинът е склонен да плаща скъпо за енергийната издръжка на своя дом. У нас енергийната култура все още е сравнително ниска и затова голяма част от доходите ни отиват за ток, отопление и охлаждане. За жалост България е на дъното на класацията по енергийна ефективност в Европа, като около 40% от потреблението на електричество отива за отопление, за разлика от Западна Европа, където този процент е почти наполовина.

Ежедневната поддръжка на домакинството изисква много енергия. С оглед на нарастващите разходи за електроенергия и глобалния фокус върху изменението на климата, много хора търсят начини да намалят своето енергийно потребление, за да помогнат както на околната среда, така и на семейния бюджет.

Ако и вие искате да намалите разходите и въглеродния си отпечатък, да направите дома си по-енергийно ефективен е чудесно начало. Няколко малки промени биха могли да ви спестят стотици или дори хиляди левове всяка година. Много жилища не са построени или оборудвани с оглед на ефективността, а освен това можем да променим някои домашни навици, за да пестим повече енергия.

Разберете как с няколко лесни стъпки можете да подобрите енергийната ефективност в своя дом:

Отопление и охлаждане

Отоплявайте и проветрявайте правилно

Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или дебели завеси, за да не спирате топлината, която отдават в стаята. Проветрявайте помещенията редовно с широко отворени врати и прозорци, но за кратко, за да запазите топлината на стените. Намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома. Избягвайте да ги изключвате напълно, защото така стените на жилището изстиват и впоследствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.

Инсталирайте таванни вентилатори

Таванните вентилатори са отличен начин за по-ефективно разпределение на въздуха. Качественият вентилатор на тавана може да бъде изненадващо добър заместител на парното или климатика, спестявайки енергия чрез създаване на бриз за охлаждане или (при обратна настройка) чрез изтласкване на топлия въздух надолу в стаята. Дори да не искате таванен вентилатор, охлаждайте се с нормален вентилатор през лятото. Вентилаторите използват много по-малко енергия, отколкото климатиците.

istock
istock

Когато използвате климатик

 

Ако все пак искате климатик, трябва съобразите мощността на уреда с големината на помещението, което ще охлаждате/отоплявате. Опитайте се да монтирате външното тяло на климатика на сянка, ако разположението на сградата го позволява. Така уредът ще използва по-малко енергия за охлаждане. Много е важно да поддържате филтрите на климатика чисти. Замърсяването, което се натрупва в тях, не само е вредно за здравето, но намалява и мощността на климатика. Затова редовно почиствайте филтрите и поне веднъж в годината му правете профилактика.

Качествена изолация

Уплътнете прозорците и вратите

Всеки отвор към външния свят във вашия дом е потенциален източник източник на топлинна загуба, дори когато е затворен. Поради тази причина е добра идея да тествате всичките си прозорци и врати. Това става най-лесно като ги обиколите със свещ и следите за трептене. Ако откриете участък с течение, уплътнете добре мястото. Дебелите завеси или подвижните изолиращи панели за прозорци също ще ви помогнат да ограничите притока на студен въздух в жилището.

Заложете на качествена дограма

istock

Оптимизиране на кухнята

Размразявайте фризера и хладилника

Фризерите натрупват лед с течение на времето, а това намалява тяхната ефективност и увеличава енергийната консумация. Опитайте се да поддържате фризера си максимално чист от натрупан лед, за да работи възможно най-ефективно. Хладилниците също могат да натрупат лед, особено в близост до вентилатора, когато са препълнени, така че е добре редовно да ги размразявате. Един сантиметър лед в камерата може да увеличи разходите за електроенергия с до 75%!

Използвайте хладилника правилно

Намалете употребата на фурната

Фурните са големи консуматори на енергия, а повечето хора ги оставят включени по-дълго, отколкото действително е необходимо.

Пестене на вода

Използвайте водата рационално

Перете разумно

Използвайте по-студена вода

Инсталирайте слънчеви панели

Ако имате покрив, можете да инсталирате слънчеви панели, за да произвеждате сами част от вашата електроенергия. Генерирайки собствена енергия, ще трябва да купувате по-малко от мрежата и дори може да успеете да продадете излишната енергия обратно на енергийните компании, за да намалите енергийните си разходи допълнително. Инвестирането в съхранение на енергия също може да ви помогне да използвате слънчевата енергия възможно най-ефективно.

Направете енергиен одит

Енергийният одит ще ви помогне да определите как използвате енергията и къде могат да бъдат направени спестявания във вашия дом. Ако никога не сте правили такъв, силно ви го препоръчваме, тъй като ще помогне да разберете къде да инвестирате в подобрения. Можете или да платите на професионалист да извърши одита, или да го направите сами безплатно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *