Сърбите не пуснаха Едвин Сугарев и книгата му

В Деня на Западните български покрайнини сме свидетели на поредна гавра от страна на сръбската държава към местните българи и към граждани от България, тръгнали за Босилеград, за да участват във възпоменателната вечер, посветена на 8 ноември в Културно-информационния център. Това съобщават от пресцентъра на ВМРО – Българско национално движение, като се настоява за спешни действия от МВнР. 

На границата са били спрени съпредседателят на ВМРО Александър Сиди, Мария Цветкова – член на ръководството на ВМРО, писателят Едвин Сугарев, Валентин Янев – съпредседател на Граждански комитет „Западни покрайнини“ и други лица.

Полицаи са направили обиск и са иззели български книги от офиса на КИЦ – Босилеград. След това на КПП Рибарци не са допуснати да влязат на сръбска територия българи, пътуващи към Босилеград, за да участват във възпоменателната вечер.Според ВМРО, с тези действия Сърбия за пореден път е показала, че се връща към прийомите от времето на режима на Тито и крал Александър Караджорджевич. В XXI век да изземаш книги и да не допускаш културна проява на българското малцинство показва единствено, че сръбската държава не само е много далече, но и се движи в посока, обратна на Европейския съюз (ЕС), се казва още в позицията.

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *