Тракийски университет – Стара Загора си партнира с VetAgro Sup, най-старото ветеринарно учебно заведение в света

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. д-р Добри Ярков, придружен от деканското ръководство на Ветеринарномедицинския факултет, подписа меморандум за сътрудничество с най-старото ветеринарно учебно заведение в света, което е създадено във френския град Лион през 1762 г. от Клод Буржела. В днешно време, факултетът е обединен с аграрен институт под обща структура Vet Agro Sup, намиращ се на 12 км от Лион.

Гостите от Франция: Стефан Вакселер – началник на кабинета на генералния директор на „Вет Агро Суп“, Каролин Пруилак – заместник-декан, директор „Обучение“ и Седрик Колмар – директор „Партньорства, международни и европейски въпроси“ гостуваха на Ветеринарномедицински факултет и имаха възможността да се запознаят отблизо с дейността на Тракийския университет. Те споделиха, че са очаровани от възможностите, обучението и практиката, които предоставя Старозагорското висше училище и виждат добро бъдещо партньорство, имайки предвид редицата специалности, в които могат да обменят опит двете висши институции.

Меморандумът между Тракийския университет и „Вет Агро Суп“ е базиран върху следните опорни точки:

  • Сътрудничество в рамките на съвместни изследователски проекти;
  • Обмен на студенти и академичен персонал;
  • Създаване на мрежи за устойчиво сътрудничество между университетите;
  • Взаимна подкрепа за подготовката на семинари, конференции и работни групи;
  • Обмен на академични и научни публикации, документи и друга информация.
VetAgro Sup Stara Zagora

VetAgro Sup е институция за висше образование и изследвания (ESR) под егидата на френското Министерство на земеделието и храните . Това е единственото заведение във Франция, което обучава ветеринарни лекари, селскостопански инженери и ветеринарни инспектори по обществено здраве. Той също така провежда образователни и изследователски програми, съсредоточени върху основната тема за глобалното здраве , разглеждайки проблеми в пресечната точка на здравето на хората, животните и околната среда.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *