Филмите от „Киномания“, които ще видим в зала 1

Билети за откриващия филм на 37-ото издание на „Киномания“ – „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев на 16 ноември, и за следващите прожекции от програмата, които ще се състоят в най-голямата зала на Националния дворец на културата, вече са в продажба.
Фестивалът се завръща в зала 1, за да срещне публиката с „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“ на 18 ноември от 19 ч. Дългоочакваният филм на Майуен с участието на Джони Деп беше в центъра на откриващата гала на кинофестивала в Кан. Филмът разказва за срещата между френския крал Луи XV и млада жена от работническата класа, надхвърлила очакванията на заобикалящите я сплетничещи благородници. Освен Деп, който за първи път играе на френски език, в ролите на Жана Воберние и персонажите от двора на краля се превъплъщават самата Майуен и именитите френски актьори Бенжамен Лаверн, Мелвил Пупо, Пиер Ришар и Паскал Грегори.
На следващия ден – 19 ноември, в зала 1 отново ще звучи френска реч, този път в „Чист късмет“ – 50-ия филм на Уди Алън като режисьор. След „Всеки казва „Обичам те“ и „Полунощ в Париж“, Алън се връща във френската столица, за да заснеме история за ролята на късмета и случайността. „Чист късмет“ е разказ за Фани и Жан, наглед идеална семейна двойка, чийто живот поема в неочаквана посока, след като Фани среща бивш съученик. Следва изневяра и предумишлено престъпление.
Следващият фестивален уикенд в програмата на „Киномания“ е свързан с имената на други двама от най-значимите съвременни режисьори – Люк Бесон и Ридли Скот.
Публиката ще се потопи в забележителния „Наполеон“ на Ридли Скот на 25 ноември в зала 1. Нетипичен биографичен филм, в който Хоакин Финикс и Ванеса Кърби се вживяват в сложните отношения между Наполеон и императрица Жозефина, а Ридли Скот предлага своя прочит на бързото, безмилостно изкачване към властта на една от най-разпознаваемите личности от световната история. По изключение от всички останали прожекции в зала 1, билетите за „Наполеон“ ще влязат в продажба на 6 ноември.
На 26 ноември, отново от 19 ч., „Киномания“ ще представи „Догман“, определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам. Кейлъб Ландри Джоунс влиза в ролята на млад мъж, белязан от тираничния си баща, който намира спасение в любовта на армията от кучета, за които се грижи. Фантастичен, неистов филм с грандиозни визуални ефекти, бързи екшън сцени и изключително въздействаща музика.
„Киномания“ ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“) и в партньорските кина „Одеон“, Дом на киното, „Евро синема“, „G8“, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, а също и в „Лъки Дом на киното“ в Пловдив и във ФКЦ във Варна.
37-ото издание на „Киномания“ се организира от Националния дворец на културата и Фондация „Имам идея“, с подкрепата на Министерството на културата, НФ „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022, ИА „НФЦ“ и Столичната община. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *