Формула 1 намира ново приложение на изкуствения интелект

Успехът във Формула 1 често се свежда до стотни от секундата и милиметри разстояние. Пилотите знаят точните линии, които да изберат в завоите, за да постигнат оптимално време за обиколка.

Понякога обаче състезателите излизат извън границите, докато се опитват да спечелят предимство, пише Engadget, а, за да помогне на официалните лица да проверяват дали колелата на даден автомобил пресичат изцяло бялата ограничителна линия, F1 ще тества система с изкуствен интелект.

Международната автомобилна федерация (ФИА), управляващият орган на моторните спортове, заявява, че ще използва технология за компютърно зрение по време на закриващото сезона Гран при на Абу Даби през уикенда. Този подход разчита на анализ на формата, за да определи броя на пикселите, които пресичат линията в края на пистата.

ФИА се надява да намали броя на възможните нарушения, които длъжностните лица разглеждат ръчно, до около 50 на състезание. Целта е да се „премахнат тези, които очевидно не се нуждаят от човешки преглед“.

Макар че ФИА няма да разчита изцяло на изкуствен интелект за вземане на решения по време на състезанията в скоро време, Малион очаква това да се случи в крайна сметка:

„Многократно съм казвал, че в момента човекът печели в определени области. Може би това е така в момента, но ние смятаме, че в крайна сметка автоматизираните системи, работещи в реално време, са пътят напред.“

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *