Цените на жилищата ще се задържат стабилно на сегашните нива

Към настоящия момент няма причина да смятаме, че цените на жилищата няма да се задържат стабилно на сегашните нива. Докато в останалия свят се изпитват трудности, свързани с политиката на централните банки и повишаването на лихвите, то подобни предизвикателства не са фактор за българския имотен пазар. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Йордан Йорданов, съсобственик и управляващ директор на варненската агенция за недвижими имоти „Нов Дом 1″.

По думите му България стои изключително добре на европейската сцена и той е оптимист по отношение на пазара на имоти у нас.

„Не очакваме повишаване на лихвите, но ако има такова до края на 2024 година, то това увеличаване би било изключително плавно и в рамките на 1%, което означава лихви от порядъка на 3,5%“, прогнозира той.

Йорданов припомни, че очакванията миналата година за покачване на лихвите бяха от порядъка на 3-5%, но те не само не се вдигнаха, а дори и паднаха, тъй като нивата на лихвените проценти, които се предлагат, са от порядъка на 2,2%, 2,5%, 2,8%. „Това са стандартните лихвени нива. България никога не е имала такива лихвени нива и миналата година, вместо да се случи апокалиптичната картина, за която всички говореха, се случи точно обратното – лихвите по ипотечни кредити паднаха и дори намаляха до 2,1%“, обясни той.

Йорданов е категоричен, че пазарът на недвижими имоти се определя от един фактор и това е „Негово величество купувачът“.

„Какво означава стабилни цени на недвижимите имоти? Това означава, че хората имат стабилни доходи, че кредитната система в една държава работи и реално погледнато няма причина цените да падат“, посочи експертът.

По думите му цените на недвижимите имоти могат да паднат, ако покупателната способност намалее, появи се криза, рецесия и хората нямат толкова много финанси, заради което се въздържат да правят разходи, като всичко това може да доведе до по-ниски цени на недвижимите имоти.

„Към настоящия момент обаче България стои изключително добре на европейската сцена и съм изключително голям оптимист по отношение на пазара на имоти в нашата страна“, прогнозира Йорданов и потвърди, че тя е и „най-добрата страна в Европейския съюз за инвестиране в недвижими имоти с цел реализиране на много добри печалби“.

Според него страната ни би трябвало да привлича чуждестранни инвеститори с перфектната си данъчна система. Йордан Йорданов напомни, че в областта на инвестициите недвижимите имоти са се доказали като най-добрата инвестиция през 2022 година, а всички останали инструменти са претърпели срив.

За перспективата да се увеличават данъците върху имотите той коментира, че ако това се прави, „то трябва да бъде съобразено с обстановката“.

Какви са глобалните тенденции в имотния сектор? Може ли бизнесът да стимулира решаването на демографския проблем в България и как го прави „Нов Дом 1“? Как може да се реши въпроса за липсата на публична информация за имотния пазар? Ще има ли Закон за посредническите услуги при сделките с имоти? Защо е нужна регулация на професията „брокер на недвижими имоти“ в България?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *