Шест тениски на Меси от Световното първенство 2022 ще бъдат предложени на търг

Футболните фенове скоро ще имат шанса да притежават частица от историята на Световното първенство. Аукционната къща Sotheby’s предлага на търг комплект от шест тениски, носени от суперзвездата Лионел Меси на миналогодишното първенство в Катар, на което Аржентина надви Франция на финала, печелейки титлата.

Комплектът от раирани синьо-бели тениски, включително една носена на финала на 18 декември, може да се превърне в най-ценната колекция от спортни сувенири, предлагани на търг. Прогнозите са цената на комплекта да надмине 10 млн. долара. Сегашният рекорд се държи от спортния екип на Майкъл Джордан от финала на NBA през 1998 г., който бе продаден за 10,1 млн. долара в Ню Йорк, отново от Sotheby’s, през 2022 г.

Търгът ще бъде отворен за наддаване от 30 ноември до 14 декември.

Настоящият рекорд за най-скъп футболeн сувенир е тениската, носена от друг аржентински футболист – покойния Диего Марадона, в неговия мач „Божията ръка“ срещу Англия през 1986 г. Тя беше продадена за 9,3 млн. долара в Sotheby’s в Лондон през май 2022 г.

„Световното първенство по футбол през 2022 г. е едно от най-великите събития в историята на спорта, неразривно свързано с доблестния път на Меси и твърдо утвърждаващо статута му на най-великия играч на всички времена“, коментира Брам Вахтър, ръководител на модерните колекционерски предмети на Sotheby’s. „Продажбата на тези шест фланелки е монументален случай в историята на аукционите, предлагайки на феновете и колекционерите връзка с коронното постижение на Меси“.

Според компанията търговете ѝ за спортни сувенири привличат ново поколение купувачи, като половината от участниците са под 40-годишна възраст. Повече от 50% са също нови участници.

Базираната в САЩ технологична компания AC Momento дава тениските на търг. Част от приходите отиват за проекта UNICAS, с подкрепата на Фондация Лео Меси. Проектът с детската болница Sant Joan de Déu в Барселона подкрепя нуждите на деца с редки заболявания.

Търгът ще бъде придружен от безплатна изложба на тениските в Sotheby’s в Ню Йорк.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *