Що е то тази Дерогация .

Дерогация е правно понятие, означаващо частична отмяна на определен закон. Ползва се както в гражданското, така и в църковното право.

В актовете, свързани с правото на Европейския съюз, понятието „дерогация“ се използва и за обозначаване на случаи, когато определена държава членка се бави с прилагането на елементи от нормативни актове на ЕС в собствената си правна система, при положение че има договорени срокове за това, или в случаите, когато държава членка е предпочела да не прилага определена клауза от договора си за присъединяване поради вътрешни обстоятелства, като например извънредни положения и непреодолима сила.

В българската правна терминология думата „дерогация“ е с установено публичноправно значение, поради което не е препоръчително да се употребява в по-общ контекст. Равностойният правилен изказ на български език е „в отклонение на“, „като изключение от“.

Кабинетът гласува дерогация за санкциите по руския петрол

 

Източник

One Comment on “Що е то тази Дерогация .”

  1. Вкараш им една дума в устата и не спират да я дъвчат ,а съм сигурен че половината не знаят какво означава а другите 40% са отворили Гугъл да прочетат….мършляци…дерогация та дерогацив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *