Юбилейна изложба на Чапа в Музей-галерия „Анел“

Музей-галерия „Анел“ представя юбилейна изложба „Пластика и графика“ на изтъкнатия художник и ваятел Георги Чапкънов.
Получил отдавна национално и световно признание, Георги Чапкънов е един от класиците на българската скулптура. Трудно е да се определи къде приносът му е по-голям – дали в публичното изкуство с многобройните негови произведения в градска среда у нас и в чужбина, или в кавалетната пластика – жанр, в който той започва да работи още през 70-те години.
След изложбата на Георги Чапкънов в Национална галерия – „Чапкънов. Алхимикът“ (14.02-14.05.2023), това е втората изложба на художника в юбилейната за него година. Тя включва 40 пластики и 40 графики и рисунки. Селекцията е от най-ранните творби на автора от 70-те години, изпълнени в шамот, и буквално последните му работи в бронз. Специално за изложбата е създадена серия от авторски литографии, включени са оригинални скици и рисунки към скулптурните му творби. Куратор на изложбата е Иво Милев.
Столичната публика ще има възможност да разгледа уникалните творби на Георги Чапкънов от 16 ноември до 10 декември в Музей-галерия „Анел“ всеки ден от 10 до 19 ч. Входът е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *