ЯПОНИЯ ГОСТУВА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Гравюри укийо-е и анимационни филми от Страната на изгряващото слънце озаряват Старата столица

17 ноември 2023 г, София, България –
Жителите и гостите на Велико Търново ще имат възможност да се запознаят с японската гравюра укийо-е по време на близо едномесечна изложба в Художествена галерия „Борис Денев“ в старата столица. Откриването ще се състои идния вторник – 21 ноември от 18 ч, а експозицията ще бъде отворена до 17 декември. В дните след нейното начало пък във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще има безплатни прожекции на два японски анимационни филма на известния режисьор Макото Шинкай – „5 сантиметра в секунда“ и „Обетована земя отвъд облаците“.

В рамките на 34-тите Дни на японската култура в България Националната галерия и Посолството на Япония, съвместно с Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново, организират гостуването на двадесет емблематични японски гравюри укийо-е от фонда на Националната галерия. Експозицията проследява развитието на жанра във времето с творби на най-популярните автори като Кацушика Хокусай, Утагава (Андо) Хирошиге, Судзуки Харунобу, Китагава Утамаро и др.
Посетителите ще се насладят на сцени с красиви жени и драматично представени актьори от театър Кабуки, които се редуват със завладяващите пейзажи на Хирошиге и Хокусай. По повод 190-годишнината от излизането на пазара на една от най-популярните серии – „53 спирки по пътя Токайдо“ – са представени няколко гравюри от серията, заедно с пейзажи от серията „36 изгледа на планината Фуджи“ от Хокусай. Акцент от най-известната серия, посветена на Фуджи – планината с голямо културно и религиозно значение за японците – е „Под вълната от Канагава“.
На откриването входът за изложбата е свободен, а в останалите дни е с билет на галерията.
На 23 и 24 ноември от 18 ч. в 5-ти учебен корпус на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в центъра на града пък ще има безплатни прожекции на два японски анимационни филма на известния режисьор Макото Шинкай – „5 сантиметра в секунда“ и „Обетована земя отвъд облаците“.
Културното представяне на Япония във Велико Търново продължава с кратка панорама на японското кино – на 23 и 24 ноември от 18 ч. ще бъдат представени два пълнометражни японски анимационни филма на известния режисьор Макото Шинкай – „5 сантиметра в секунда“ (2007 г.) и „Обетована земя отвид облаците“ (2007 г.). Прожекциите се реализират със съдействието на Великотърновския унивеситет „Св. Св. Кирил и Методий“, който предостави безвъзмездно залата си в 5-ти учебен корпус в центъра на града.
Филмите са със субтитри на английски език, а входът за прожекциите е свободен.

„Горди сме, че тази година можем да представим част от нашата културна програма и във Велико Търново– град с богата история и прекрасно място за запознанство с вековни традиции като японските“, споделя културният аташе на Япония в България г-н Кенто Мураки.

Актуалната програма и информация за следващите месеци може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Facebook страницата „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *