€20 за вход в „тайната стая“ на Микеланджело

Стая в подземията на базиликата „Сан Лоренцо“ във Флоренция, в която прословутият ренесансов майстор Микеланджело Буанароти се укривал от гнева на папа Климент VII, за пръв път ще бъде отворена публично за посещения. Но ще могат да я зърнат много малко хора – не повече от 2000 души.

Причината е, че предоставянето на достъп до „тайната стая“ на Микеланджело е пилотен проект. Той стартира на 15 ноември и ще приключи на 31 март, а след това ще се направи оценка дали посещенията са безопасни за рисунките по стените на помещението, за които се предполага, че са на известния творец.

Микеланджело, който извайва скулптурата на Давид и изрисува тавана на Сикстинската капела във Ватикана, се скрива в малката подземна стая през 1530 г. Тогава той изпада в немилост пред папа Климент VII – член на могъщата фамилия Медичи, заради това, че подпомага бунта срещу тяхното царуване. След около два месеца Микеланджело получава прошката на семейството и възобновява задълженията си във Флоренция.

За това, че той е обитавал стаичката, не се знае до 1975 г., когато служители на музея в „Сан Лоренцо“ търсят подходящо пространство, за да отворят нов изход за туристите, посещаващи параклиса на Медичите. Тогава случайно откриват капак под гардероб, който води до помещение дълго 10 м, широко 3 м и високо 2,5 м. Свалянето на мазилката от стените разкрива рисунки, най-вероятно скицирани от Микеланджело и изобразяващи негови минали проекти.

Сега тези скици ще могат да бъдат видени от публиката. Желаещите ще трябва да си купят билет, който струва 20 евро, но освен това ще трябва да платят 10 евро за билет за самия музей и още две такси по 5 евро. Едновременно в „тайната стая“ ще се допускат само по четири човека, за да се поддържат необходимите за рисунките условия. Седмичният лимит за посетители е 100 души.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *