Rossa LM GT Concept е нова пистова бегачка от Русия

В разгара на лятото се появиха скици от патентното ведомство„Роспатент”, на които се виждаха изображения на два суперавтомобила и руски произход. Единият модел беше с голямо антикрило, а другият – не. Патентните рендъри бяха постъпили от името на Роман Русинов, а предварителната информация от руските колеги казваше, че дизайнът е на Игор Ермилин, направил преди това Marussia.

Признаваме, че тогава бяхме силно скептични, да не кажем подигравателни по адрес на Rossa (още не е късно тези ни опасения да се сбъднат), но ето че Роман Русинов ни опроверга. Преди дни той представи Rossa LM GT Concept, който дава поглед към състезателни варианти от клас GT2 и GT3. Нещо повече, Русинов има амбициите да прави и руски суперавтомобили за богаташите в страната. Първата състезателна кола трябва да е готова през 2024 г., а първата улична – през 2026 г.

Източник: Rossa Cars/Instagram

Иначе въпросният Русинов е пилот със сериозен опит в най-висшия еталон на моторния спорт, с множество участия в „24 часа на Льо Ман” с екипа на G-Drive Racing, както и в различни други надпревари за издръжливост. Целта му е да разработи автомобили, отговарящи на изискванията в класове GT2 и GT3, които да му позволят да участва в руския и европейски шампионати.

Като отправна точка за създаване на този концепт е послужил любимият автомобил на Русинов, Maserati MC12. По време на тестовете на модела са присъствали журналисти от avto.ru, които казват, че моделът може да е руски на хартия, но е направен от хора, работещи на Запад, тези, които преди години направиха руския бранд Marussia.

Дизайнът следва типичните за спортните автомобили постулати, подчинени на аеродинамиката: агресивна визия, големи въздуховоди и крила, нисък силует. Очаква се финалната версия да е по-дълга и по-широка от този концепт, за който руските журналисти казват, че е близък като размери с BMW M4 GT3 и по-голям от Lamborghini Huracan GT3 Evo.

Още за състезателния модел може да прочетете на CarMarket.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *