Братлета, Левски е занулен, доволни ли сте?

Споредица от мачове със загубени точки Левски се отдалечи на 10 точки от първото място. И ако в Англия не е проблем да се навакса подобно изоставане, в пробитото българско първенство изглежда някаква фантасмагория да се получи. Вчера, в един от най-важните за сезона мачове – този за Купата на България, след безобразна игра „сините“ пропиляха и последния си шанс за нещо значимо.

Левски е занулен през декември, което не е много голяма новина. Проблемът е начинът, по който се стигна до този провал. Защото този провал има своите имена.

Наско, Мъри, Ивков, братлета, доволни ли сте?

Най-голямата беда за Левски не е, че няма да вдигне някоя и без това обезценена тенекия. А това, че изпадна в състояние на разделение, което историята не познава. И за това има трима основни виновници – Наско Сираков, Станимир Стоилов и Ивайло Ивков. Тримата, които вдъхнаха живец в най-големия капитал на клуба – публиката. В най-тежкия момент за клуба, изправен пред милиони дългове, липса на отбор, футболисти с визитки от второразрядни клубове и юноши, тримата направиха така, че Левски да събира публика, колкото на всички останали мачове в лигата заедно. Да чупи рекорди по абонаментни карти, а клубният магазин да се изпразва за дни след зареждане. Което генерираше приходи. Но сглобката не издържа, а тримата и до днес не разкриват каква е истината. Всичко се разпадна около възможността Шолак да закупи акциите на клуба.

Започнаха се пресконференции. Сираков обвини Ивков и Мъри, че са ходили зад гърба му на срещи. Ивков обвини Сираков, че не е продал футболисти, за да бъде изчистен дълга към НАП. Сираков обяви, че се разделя с Ивков, адвокатът пък му отвърна, че може да го вземе за спортно-технически директор. Скритата борба за управление на Левски започна да става видима.

Мъри пък се спотайваше и заяви, че не ходи щастлив на работа. Но така и не обясни защо. Подаде оставка и даде една нелепа пресконференция, на която обясни, че не бил доволен от управлението на клуба. Когато стана треньор на Левски заяви, че ще бъде в клуба докато феновете му вярват, редовно се плащат заплатите и има спортно-техническата власт. И трите неща ги имаше, но проблем се оказаха лед система, изнесе едни объркани за феновете цифри, които никой не разбра доколко са истински и си тръгна. Без да каже ясно какви са проблемите. От тогава – пълно мълчание.

Но започна вликото разцепление на феновете. Организираните започнаха „Сезон на протеста“ с основна цел да махнат Наско Сираков, други си организираха „Сезон на подкрепата“. Пропастта стана твърде голяма, а освиркванията между феновете по време на мач водят до историческото дъно.

Братлета, разделени не може да се изисква от силна позиция

За провала на Левски своята голяма вина има и публиката на Левски, макар да важи максимата, че фенът никога не е виновен. Но част от публиката на Левски поиска да управлява. Сдружението „Левски на левскарите“ поиска официално акциите, но проблемът е че под това искане стоят 73 подписа. Ясно е, че са срещу Наско Сираков, остава неясна алтернативата. Тяхното „знаме“ е Мъри Стоилов. Но той мълчи по темата. Сдружението обяви преди няколко месеца, че бил готов да вземе акциите, но Стоилов така и не излезе лично на преден план. Вървят слухове, че Мъри ще се върне в Левски през лятото в комплект с Шолак, ама те изглеждат също толкова истински, колкото е истина, че Левски ще се бори за титла и купа този сезон.

Другата част от феновете пък тръгнаха на открита война с организираните фракции. И двете страни си доказват кой е по-голям левскар, а резултатът от всичко е, че легенди и хора с голям принос за клуба вече са Раев и Рибаря.

Истината е, че феновете няма как да изискват в подобна обстановка – разделени, употребени и желаещи власт. Едни искат да управляват без никаква легитимност, други станаха фенове на Сираков и занижиха всякакви критерии. Това са двете най-малки групи, но най-крещящи. Накрая остава най-голямата част от публиката на Левски, тази, която не окряква социалните мрежи в тази нелепа битка. Тази, която подкрепя отбора и в добро, и в лошо. Нейният глас обаче не се чува, защото нито искат да управляват, нито искат това разделение.

А когато си разделен, трудно можеш да изискваш от силна позиция. За съжаление в тунела се вижда единствено светлината на идващия влак…

Сираков, братле, излез на светло

Наско Сираков е от хората, които умеят да тропнат по масата. И със сигурност е в час с всички далаверки, които се вихрят във футбола ни. Но този полусезон е по-тих от водата. Каза, че големият мач на Левски е с НАП. Но когато феновете дават от личните си пари, за да може да оцелява клуба, имат право да знаят как върви този мач. Какво се прави, какви са бъдещите стъпки, как смята да стопява милионите. Въобще има ли някакъв план? Това са неща от кухнята, но тази информация е важна за всички левскари, щом това е мачът. Тази тишина от ръководството е дразнеща и не е в полза на мажоритарния собственик.

Наско, братле, гледаш ли съдийските тесли срещу Левски? В българското първенство със сигурност всеки отбор може да пропищи от съдийството. Левски също има достатъчно основания, но ръководство, което да тропне също липсва. Определени отсъждания на съдията Гидженов най-много се набиват на очи, но явно на Сираков и Боримиров им харесва свирката му. И не е само Гидженов, но всичко си остава на ниво обсъждане между феновете…

Наско, братле, през декември приключи сезонът на Левски. Най-нормалното при тези вгорчени празници е да излезеш на светло. И да кажеш твоята визия за Левски и какво предстои. Като клуб, като отбор, като треньор, като рекламодатели – всичко, което зависи от мажоритарния собственик. И за футболистите, които остават и си тръгват. Което ни насочва и към треньора.

Костов, братле, ти Колю ли си или треньор на Левски?

Трньорът Николай Костов също носи своята вина за състоянието на Левски. Той има още един мач и ще трябва да отговаря на тежки въпроси, макар и не за всички да носи пряка отговорност. След фиаското срещу Хебър той каза основната причина за слабия Левски – няма го колектива. И това си личи от каквато и орбита да се погледне към терена. Съблекалнята е видимо изпусната, явно има и напрежение между българи и чужденци. Вчера бившият капитан Андреев замалко да прати Петрис в болница, а дори не отиде да види как е. Това нормално ли е, Костов? Феновете на Левски остават с впечатлението, че половината футболисти бойкотират отбора – вярно ли е, Костов? Има ли твърда ръка в съблекалнята или е разграден двор? Каква селекция искаш? Стоилов действаше с твърда ръка, изгони куп футболисти, но и ясно показа, че трябват нови. Костов, ти какво искаш? Ако е каквото каже ръководството над теб, няма особен смисъл.

Братлета, футболисти, на който му тежи фланелката – да се омита с 200

Футболистите на Левски играха в евротурнирите и после спукаха гумите. Тези играчи спокойно могат да се борят за първото място, но видимо не искат. Ако заплатите са ви ниски и искате да си ходите – отлитайте с 200. Но го заявете като мъже, а не всеки да се чуди – ще остане ли еди-кой си в отбора, ще бъде ли продаден, преговаря ли се въобще. Не мъчете феновете с бездушната си игра, защото ще бъдете запомнени именно като такива – като второстепенни играчи и по-важното – като малки хора. Костов да си прави разбора на всеки играч отделно, но имайте предвид, че поведението ви намирисва. С много малко изключения.

Настава време за мъже, но има ли ги?

По публикацията работи: Александър Попов

Прочети още на: https://www.dnes.bg/index/2023/12/07/bratleta-levski-e-zanulen-dovolni-li-ste-nastava-vreme-za-myje-no-ima-li-gi.591602

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *