Възможна ли е Нова година без шампанско?

Новогодишната нощ е съвсем близо и ако все още не сте напазарували за празника, бутилка шампанско може би е на първо място в списъка.

Традицията за „Наздраве“ с пенливо вино в първите минути на новата година обаче може да изчезне в близко бъдеще.

Причината за това е климатичната криза, пишат от CNN.

Клетер от ClimateAi казва, че големите винопроизводители трябва да обмислят дали има нови райони и възможности за развитие на нови лозя и нови вкусове.

„Това е наръчникът за адаптиране на виното“, каза Клетер, който някога е живял във Франция и е голям почитател на шампанското. „Смятам, че това е вълнуваща възможност за бизнеса и потенциално за потребителите да получат достъп до вкусни вина, които може би никога не са опитвали.“

Но това е предизвикателство за региони като Бордо и Шампан, които са обвързани с териториите си. По закон, за да се счита за автентично „шампанско“, виното трябва да произхожда от Шампан. Ето защо в други страни, включително САЩ, подобни напитки се наричат „пенливо вино“.

Но преместването в Орегон вдъхновява семейство Чо да експериментира. През 2022 г. те коферментират гроздето си с ябълки, за да създадат нов вкус. То става доста популярен продукт сред техните вина от 2022 г.

„Не можеш да живееш в страх“, казва Дейв. „Винаги има възможност да бъдем креативни.“

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *