„Донос-бонус”, колите на пияните и БФС

НАП е събрал 600 000 лева за година от сигнали, без да раздава награди. Това съобщи шефът на НАП Румен Спецов в интервю за Нова тв. Той изнесе цифри, свързани с предложението на Асен Василев за въвеждането на мярката „донос-бонус”, която бе отхвърлена от парламента.

От началото на годината са получени над 4500 сигнала за различни нарушения – от неиздаване на фактури и касови бележки, до неотчитане на доходи от на наеми, данъци и т.н., съобщи още Спецов.

Той обясни, че другата мярка – „ако не получиш касова бележка, не плащаш“, съществува в Гърция и в Румъния и е въведена от 10 г. Той е категоричен, че тези мерки спомагат да се изсветлява икономиката. Същият ефект би трябвало да има и облагането на бакшиша.

Спецов коментира и продажбата на конфискувани от пияни и дрогирани шофьори. През седмицата НАП пусна на търг първите автомобили. За разлика от другите приходи, за тези изпълнителният директор на агенцията се надява не да растат, а да намаляват.

„Надявам се да има ефект от търговете на коли, отнети от пияни или дрогирани шофьори. Защото това, което се случва по пътищата е недопустимо“, посочи Спецов. И допълни: „Вътрешното ми желание не е за търга. Въпросът е в рестриктивните мерки, които се предприемат срещу тези шофьори“.

По думите му той се надява, след като се продават първите автомобили, останалите шофьори „да проявяват повече внимание“. „Ако не ще продължим. Това ни е вменено като задължение по закон“, категоричен е изпълнителният директор на НАП.

НАП ще провери цялата финансова дейност на БФС, каза Румен Спецов. „Очаквам всичко да е наред, когато приключат проверките НАП ще изнесе данните“, уточни той.

По „Барселогейт“ обяви, че са установени задължени лица, които били обложени. За друг човек  с  несъответствие на доходите, който не е български гражданин, информацията за него е предадена на съответните чужди служби.

За проверките на българи с имоти в Гърция шехът на НАП съобщи, че от 2000 души само 3-ма не могат да докажат средствата, с които са си купили големи собствености. В Дубай пък нямало никакви проблеми.

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *