Единственият българин във Формула 3

Единственият българин във Формула 3 – Никола Цолов, набира средства в благотворителна кампания, за да може да продължи да жъне успехи в моторните спортове.

„Понякога ти се иска да имаш по-нормален живот, да ходиш на училище, да се виждаш с приятели, но аз съм избрал този път, в който понякога си супер социален, понякога си изолиран от хората. Така че е много динамично, имаш студено и топло“, казва Никола Цолов.

Той е третият най-млад състезател във Формула 3 – единствен за България. Преди да навърши пълнолетие, вече има завоювани титли, както и подкрепата на мениджърската компания на легендата в мотоспортовете Фернандо Алонсо.

Днес Никола живее в Испания и се прибира у нас по празници или специални поводи.

В края на миналата година, когато печели шампионата на Формула 4, Никола започва още по-силно да вярва, че може да стане част от Формула 1.

„Особено като ми казаха, че ще скоча до Формула 3. Сега вече сме заедно с Формула 1 – в еднакви уикенди, и това беше голяма стъпка за мен“, споделя младежът.

Срещаме се с Никола Цолов в деня на неговия 17-и рожден ден на учебна картинг писта в София – първото трасе, на което тренира, мястото, от което започва всичко.

„Да се връщам тук – винаги ме връща много в началото, когато започнах. Обичам да идвам, да карам от време на време с приятели. Почти всеки ден, когато съм в България, съм на пистата. Това е невероятно чувство за мен“, споделя той.

Никола е на 9 години, когато се влюбва във високите скорости. Човекът, който го води на пистата, е неговият баща, който мечтае за успехи в света на високите скорости, но не получава шанс да се развива. Именно по тази причина той и цялото му семейство насърчават сина си Никола да постига успехи на пистата.

„Баща ми ми казваше, че ако се справям добре в училище, ще идвам на картинг. И аз обичах да карам картинг и това ме мотивираше да изкарвам добри оценки. Това ми стана като ежедневие и горе-долу така се запалих“, разказва състезателят.

От първото си качване на пистата досега, Никола извървява голям път и за да продължи по него, има нужда от подкрепа. Най-малко 600 000 евро на година са необходими за един състезател във Формула 3, за да може да участва в състезания, да поддържа автомобила си, да покрива всички изисквания на организаторите. Днес той мечтае за още по-високи върхове.

„Най-важното нещо за мен в живота ми е да постигна мечтата ми, която е да стигна до Формула 1. Бих си пожелал утре да карам Формула 1, но в момента всичко това е като учение, докато стигна до там“, коментира Никола.

„Всеки ден на пистата струва много, но затова наскоро отворихме кампания, в която всеки може да ме подкрепи със сума, която той иска, която е възможна за него. В момента дори не е до подготовка. В момента е да се плати самия сезон на отбора, за да мога въобще да се състезавам. Всичко се вкарва в състезанията и в това да мога аз да се състезавам догодина, да се представя добре и да продължавам да търся постигането на мечтата си“, допълва той.

бТВ, „Тази събота“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *