Ето къде отидоха българите за Нова година

Часове преди настъпването на Новата година – проверихме цените на стоките по пазарите, в ресторантите и хотелите в Северна Гърция. Дестинацията е предпочитана за много българи, които са и сред най-многобройните клиенти в Драма, Александруполи, Комотини и Кавала.

В Гърция се готвят за посрещането на Новата година – в ресторант или пък у дома – с цени, които инфлацията е завишила с около 20%. На общинския пазар в Комотини проверяваме цените на плодовете, зеленчуците и месото.

За решилите да празнуват в ресторант в последния момент – може да се окаже късно. В повечето заведения резервациите са направени отдавна. Голяма част от масите ще бъдат заети от български компании, готови да платят между 60 и 100 евро на човек, в зависимост от менюто и категорията. Ресторантьорите в Александруполи твърдят, че са направили всичко възможно да запазят цените на приемливи нива, за да няма отлив на клиенти.

„Слава Богу, имаме много работа – повече, отколкото миналата година. В празничните дни работим на пълни обороти и вече всичко е резервирано. Гостите сега са предимно от Турция и България. Въпреки, че е зима първи избор на клиентите са рибата и морските ни деликатеси“, каза Павлос – ресторантьор.

В Кавала хотелите също са пълни.

„Българите са най-многобройните ни туристи тук по празниците. Близостта на Кавала до София и Пловдив помага много посещенията в града ни да се превърнат в нещо като традиция за тях и обикновено те остават тук по Нова година между 3 и 4 дни. Имаме различни пакети, които включват новогодишна вечеря, пълен пансион или други специални пакети“, обясни Антонис Митзанис – председател на асоциация на хотелиерите в Кавала.

Нощувките варират между 50 и 100 евро на вечер, а на фона на цените в останалата част на страната – тези в Драма, Александруполи, Комотини или Кавала сe оказват поне с около 30% по-ниски.

 

 

 

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *