Забавянето на жилищния пазар в света не отминава и ултралуксозните имоти

Продажбите на супер първокласни жилищни имоти на цена над 10 млн. долара в света са намалели с 2,4% на годишна база през третото тримесечие на ниво от 362 продажби на 12 включени в допитване на консултантската компания Knight Frank пазара за трите месеца до края септември. За същия период на миналата година са отчетени 371 продажби.

Продажбите на жилища на много от традиционните пазари в света са намалели с между 20% и 30% на годишна основа. Слабото представяне се дължи до голяма степен на ръста на разходите за финансиране през последната година, който оказва значително въздействие върху достъпността на жилищата и  достъпа до пазара.

Макар че не са имунизирани от забавянето на активността, новите данни потвърждават, че световните пазари на супер първокласни имоти са по-устойчиви.

Пазарът на супер първокласни имоти е движен основно от завършването на нови жилища. Силните обеми от продажби през 2021 г. бяха подкрепени до известна степен от забавеното завършване на имоти от 2020 г., а убедителното представяне на някои пазари, особено в Лондон, Ню Йорк и Маями, беше стимулирано от завършването на луксозни проекти, които стартираха преди пандемията, отбелязва Knight Frank.

Дубай отново оглавява класацията на Knight Frank за най-много тримесечни продажби, като е неизменен лидер от четвъртото тримесечие на миналата година. Лондон е на второ място, а Хонконг допълва топ три.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *