ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС НА КРИСТА КИРОВА

Музей-галерия „Анел“

представя

КРИСТА КИРОВА 

и нейните най-нови платна в изложбата

„Живопис“

 

Криста Кирова принадлежи към поколението от млади български художници, които убедително са  очертали своя територия в съвременното изкуство. Организираните от нея над 10 самостоятелни изложби и многобройните проекти в сферата на декоративните изкуства и фотографията, говорят за изключителната ѝ творческа активност и я описват като личност с разностранен и разпознаваем талант.

Музей-галерия Анел - Паркетен Стил

В творческите си изяви Криста Кирова показва висока живописна култура и подчертано сетивно, емоционално отношение към действителността. Единно в своето многообразие, изкуството ѝ запазва една деликатна, интелектуална художествена мярка при камерната ѝ среща с човека, природата или света на ежедневните вещи. Художничката свободно експериментира с формалните елементи на изкуството – колорит, композиция, текстура, в решаването на актуални пластически проблеми. В подчертаната вещественост на предметната форма откриваме разсъдъчното отношение на сезанистката традиция, в уплътнената структура на мазката – експресивната сила на израза, а в спонтанната рисунка – откровения поглед на руските примитивисти от началото на ХХ век.

Всяка изложба поставя автора си и еволюцията на наговите идеи в определена светлина. В настоящата експозиция Криста Кирова показва над 40 платна, повечето от които са създадени през последния период и за пръв път ще бъдат представени пред публика. Изображенията неусетно ни потопяват в „голямото време“ на един оригинален духовен свят – свят, възможен единствено през погледа на художник.

 

Доц. д-р Бойка Доневска

Newsmaker LTD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *