Инициатива за подобряване на дигиталните умения на жените .

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи програмата „Women in Tech“, насочена към жени в неравностойно положение, които или търсят работа, или преквалификация. Инициативата се провежда в партньорство между Министерство на труда и социалната политика, Висше училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България.

„В поредицата от кризи, в които живеем, избуя трудно изкоренимият плевел на неравенствата. Сред първите негови жертви са най-уязвимите – жените и децата“, заяви вицепрезидентът на представянето на проекта и посочи, че макар да са постигнати резултати в борбата за равенство между мъжете и жените, все още съществува здраво залостена стъклена къща, която спира пълноценното развитие на момичетата и жените. „Неправителственият сектор работи много активно, но липсва структурирана държавна политика за постигане на равенство между мъжете и жените“, подчерта Йотова.

„В днешния технологичен свят нивото на дигитални умения на българите е далеч под средното за Европейския съюз. България е назад и по дял на специалистите в областта на информационните и комуникационните технологии“, заяви вицепрезидентът. „В същото време имаме и поводи за гордост – България е на първо място в Европейския съюз по дял на специалистите жени в сектора на информационните и комуникационните технологии, на трето място по дял на жените студенти в такива специалности“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на съюзниците на инициативата „Women in Tech“. „Убедена съм, че след края на проекта ще има повече жени със самочувствие, че могат сами да градят своето бъдеще“, подчерта тя.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *