Каква надница се полага при работа по празници

По повод предстоящите Коледа и Нова година Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) напомня на работодателите и на работниците и служителите, че за работа на официален празник се полага минимум двойна надница. Когато положеният от работещите труд за тези дни е и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение.

Според Кодекса на труда официални празници са 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари. Съвпадането на Бъдни вечер (24 декември 2023 г.) с неделя удължава почивните дни с един т.нар. неприсъствен ден, поради което за Коледа ще се почива и на 27 декември 2023 г. Работата на неприсъствен ден се заплаща както в почивен, т.е. единствено извънредният труд се заплаща с увеличение и то със 75%.Инспекцията по труда обръща внимание на работниците и служителите, че когато работят в празнични и почивни дни, те трябва да имат писмени доказателства за това. Такива са заповедта за възлагане на извънреден труд, с която трябва да са запознати поне 24 часа по-рано, или поименният график, който се изготвя за целия период на сумираното изчисляване на работното време.

В случай че се съгласят да работят на празниците срещу устна уговорка, работещите ограничават възможността си да докажат положения труд и съответно да бъдат защитени правата им.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *