Колко щастливо живеем в България

Вижте какво показва проучване

Според различни проучвания в България живеем все по-щастливо, но все още не се чувстваме достатъчно удовлетворени от живота си. Според изследване на World Population Review – организация, събираща данни за световното население и демографските процеси, коефициентът ни на щастие е 5,47. Той е леко по-висок от миналогодишния, но не значително. За да бъде изчислен, определящи са няколко фактора като Брутния вътрешен продукт на глава от населението, продължителността на живот, нивата на корупция, социалната подкрепа и свободата да правиш собствен избор.

Ако трябва да погледнем от далеч, ще видим, че всъщност се движим точно в средата. В проучването, което засяга 137 държави и цели да установи къде през 2023 г. са живели най-щастливите хора, нашето място е под номер 77. Разположени сме между Филипините и Непал.  Ако това ни се струва не толкова завидна позиция, добрата новина е, че сме се изкачили с 8 места по-нагоре в класацията. Въпреки това, все още почти всички европейци ни изпреварват по щастие, с малки изключения,като Република Северна Македония, Албания и Украйна. Най-впечатляваща обаче, е 24-тата позиция на съседите ни от Румъния.

Топ три и през 2022г., и през 2023 г., изглежда по същия начин. На  челните места са три северноевропейски държави – Финландия, Дания и Исландия. Като коефициентът на най-щастливата  държава, е 7,80. Това се явява парадокс, тъй като според друго проучване на същата организация, Финландия е една от държавите с най-много самоубийства в Европа, а в света е сред първите 25. На последното място в края на класацията е Афганистан, чийто коефициент на щастие не достига и 2.

Според проучване на „Тренд” по поръчка на „24 часа”, по-голямата част от българите се самоопределят като щастливи през тази година. Повечето запитани определят годината като по-добра за себе си, отколкото за държавата. Последния път, когато процентът е бил толкова висок, е било в годината преди старта на пандемията, с която често се сравняваме.

Според същото проучване тази година оптимистите за това, което ни предстои, са повече от миналата.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *