Кухня с история и „Мишлен“

Анализирайки най-известните кулинарни дестинации по света, експертите от CEOworld изготвиха класация за най-добрите градове за гурме туризъм през 2024 г.

Сред факторите в проучването са били дали например чревоугодниците предпочитат прясно приготвената риба, докато се наслаждават на морския пейзаж или държат консумацията да е в ресторант със звезда „Мишлен“.

Отдава се значение на високо оценените шеф готвачи и ресторанти, както и на качеството и възможностите за улична храна.Определянето на „най-добрата“ дестинация за гурме е субективен въпрос, допълват авторите на класацията.

Затова ресторантите във всеки град са оценени по следните категории: здравословна храна, местна кухня, ресторанти със звезди „Мишлен“, обслужване, опции за вегани и вегетарианци, достъп за инвалидни колички, брой на най-добрите ресторанти в света и брой ресторанти на глава от населението.

Ето кои са Топ 20 най-добри градове за гурме през 2024 г.

1 Лондон

2 Ню Йорк

3 Париж

4 Токио

5 Дубай

6 Барселона

7 Сингапур

8 Хонконг

9 Лос Анджелис

10 Банкок

11 Сан Франциско

12 Чикаго

13 Копенхаген

14 Стокхолм

15 Мексико

16 Сеул

17 Мадрид

18 Шанхай

19 Рим

20 Киото

Припомняме, че през септември беше публикувана и класацията с 50-те най-добри ресторанти в света.

В нея Испания се нареди на първо място по концентрация от места с кухня на световно ниво.Ресторант номер едно според класацията е в перуанската столица Лима, но струпването е в Испания. Най-добрият бар в света също е на Иберийския полуостров – в Барселона.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *