Липсващ шедьовър за 200 млн. лв. беше случайно открит в семейна къща

Картина на майстора от XV-ти век Сандро Ботичели е открита в дом в Южна Италия.

Италианските власти изгубили следите на ренесансовия шедьовър, за който се смята, че е на стойност £85 милиона (над 194 000 000 лева-бел.ред.), преди повече от 50 години и оттогава той отдавна бил забравен, пише Metro.

Първоначално картината била дарена от художника на папа Сикст IV и по-късно била поставена в църква в град Санта Мария ла Карита.

След това било възложено на семейство от местността да го пази в личната си резиденция, което продължило поколения наред.

След като мнозина смятали, че е изгубена завинаги, Карабинерите за защита на културното наследство я проследили до имот в Граняно, близо до Неапол.

Изобразена е Мадоната с младенеца, но картината се е влошила, забелязват се ожулвания и хроматични промени и сега ще е нужна основна реставрация.

Суперинтендантът Мариано Нуцо от карабинерите каза след получаване на творбата: „Тя ще бъде поверена на грижите на института към Министерството на културата, специализиран в сектора на реставрацията на произведения на изкуството, за да започне процес на проучване и валоризация на картината.

Сред най-известните творби на Ботичели са „Раждането на Венера“ и „Примавера“, изложени в галерия Уфици във Флоренция.

Властите смятат, че по-малко известната картина е една от последните на италианския майстор.

Полицията сега разследва как стои въпросът със законовата собственост на картината, която се предавала от поколения в семейството.

Ако собствеността им се счете за законна, шедьовърът може да остане при тях, но може и да бъде изложен в музей за по-голяма сигурност.

Ако не, ще бъде прехвърлен на държавата. Въпреки че картината е включена в списъка на произведенията от обществен интерес на италианската държава, частната собственост е допустима, при условие че собственикът гарантира сигурността, запазването и грижата за нея.

 

Източник: Metro

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *