Напълно електрическото Volvo EX30 влезе в краткия списък за Европейски автомобил на годината 2024

Малък автомобил, който се стреми към голяма награда: Напълно електрическото Volvo EX30 влезе в краткия списък за Европейски автомобил на годината 2024

Volvo EX30, един от трите нови напълно електрически модела, лансирани от марката през последните 12 месеца, е сред финалистите за престижната награда Европейски автомобил на годината за 2024 г. Напълно електрическият EX30 на Volvo беше внимателно подбран от влиятелно жури, състоящо се от 59 водещи автомобилни журналисти от 22 пазара. Той се изправя срещу шест други претенденти във финален кръг от гласуване, като победителят ще бъде обявен на автомобилното изложение в Женева в понеделник, 26 февруари 2024 г.

Тази номинация произтича от дълъг списък от 28 нови модела автомобили, представени в Европа през 2023 г., и е доказателство за първоначалния ранен успех на EX30, който вече се радва на голямо потребителско търсене и интерес в региона. В допълнение към краткия списък в Европа, EX30 също беше избран като финалист в наградата за многофункционално превозно средство на годината в Северна Америка за 2024 г., подчертавайки голямото глобално въздействие, което малкият автомобил на Volvo направи само за шест месеца от пускането на пазара.

Арек Новински, президент на Volvo Cars EMEA, каза: „EX30 представлява изцяло нова категория за Volvo Cars и да бъдеш сред финалистите за Европейска кола на годината е фантастично признание. Този автомобил представлява всичко, което клиентите очакват от Volvo, що се отнася до безопасността и е проектиран според потребителя и неговите нужди…сега обвит в атрактивен и компактен пакет. Имаме големи планове за EX30 в Европа и като се има предвид значението му за нашия регион – а също и на фона на силното потребителско търсене – ще разширим глобалния производствен капацитет, когато започнем да произвеждаме този автомобил в нашия завод в Гент, Белгия, от 2025 г. .“

EX30 е проектиран да има най-ниския въглероден отпечатък от всички модели на Volvo до момента и представлява голяма стъпка напред в общите цели на марката за устойчивост. Това е справяне с емисиите през целия производствен и жизнен цикъл, както и внимателно използване на материалите отвътре и отвън, а с EX30 Volvo Cars успя да намали общия си въглероден отпечатък над 200 000 км шофиране до под 30 тона*.

Тази номинация има значителна тежест, тъй като бележи втория път, когато модел на Volvo Cars участва в надпреварата за Европейска кола на годината, след XC40, който спечели общата награда Европейска кола на годината през 2018 г.

* Изчислението на въглеродния отпечатък под 30 тона за 200 000 км шофиране се основава на използването на електроенергия за зареждане от електроенергийния микс на ЕС27. Изявлението за най-ниския въглероден отпечатък от всеки автомобил Volvo до момента се отнася до глобално достъпни продукти над 200 000 км шофиране.

*Източник: www.volvocars.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *