Почти целият руски петрол се изнася към Китай и Индия

Почти целият руски износ на петрол през тази година е бил насочен към Китай и Индия, заявява в сряда заместник министър-председателят Александър Новак, след като Москва отговори на западните икономически санкции, като бързо пренасочи доставките от Европа.

Русия, пише Reuters, успешно е заобиколила санкциите върху своя петрол и е пренасочила потоците от Европа към Китай и Индия. На тях заедно се падат около 90% от износа на руски суров петрол, заявява Новак, който отговаря за енергийния сектор на страната, пред държавната телевизия „Россия-24“.

Той добавя, че Русия е започнала да установява връзки с азиатско-тихоокеански държави още преди Западът да въведе санкции срещу Москва след началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г.

„Що се отнася до тези ограничения и ембарго върху доставките за Европа и САЩ, които бяха въведени, това само ускори процеса на преориентиране на нашите енергийни потоци“, посочва Новак, като разкрива още, че делът на Европа в руския износ на суров петрол е спаднал от около 40-45% до едва около 4-5%.

„Основните партньори в настоящата ситуация са Китай, чийто дял нарасна до около 45-50%, и, разбира се, Индия. По-рано на практика нямаше доставки за Индия, а за две години общият дял на доставките за там достигна 40%“, акцентира Новак.

Говорейки за групата на водещите производители на петрол ОПЕК+, Новак заявява, че Русия се придържа към задълженията си за намаляване на доставките и че вижда цената на петрола сорт Брент на ниво 80-85 долара за барел през следващата година, което в общи линии съответства на сегашните нива.

Източници от индустрията потвърждават, че той е произвел „първите капки“ втечнен природен газ, но ще мине известно време, преди да достигне номиналния си капацитет от 6,6 млн. метрични тона годишно.

Китай остро разкритикува санкциите на Вашингтон срещу проекта.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *