Природният газ поскъпва с 6,5% през декември

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за декември от 87,50 лв./MWh (мегаватчас), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора.
На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.
Утвърдената цена от 87,50 лв./MWh е с 6,5% по-висока от цената на природния газ през ноември, която беше в размер на 82,12 лв./MWh., но продължава да е по-ниска от цената на европейските газови пазари за декември, изтъкват от регулатора.
БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за ноември в размер на 82,12 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

От регулатора добавят, че с осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за декември – към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.
На откритото заседание на 29 ноември председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че тенденцията за успокояване на индекс TTF на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази благоприятно на  решенията на КЕВР за цената на природния газ през следващите месеци.

Основни причини за това са високата запълняемост на газохранилищата в цяла Европа и алтернативни маршрути на редица страни в Европа за снабдяване с природен газ.Благоприятни фактори за нашата страна са и предстоящото пускане в експлоатация на газовата връзка София – Ниш на 10 декември 2023 г. и на терминала за регазификация край Александруполис, Гърция – на 1 март 2024 г. Благодарение на 20-процентно участие на „Булгартрансгаз“ България ще получава от газовия терминал допълнително до 1 млрд. куб. метра природен газ годишно, посочи Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *