Реконструираха лицето на неандерталец

Екип от изследователи е реконструирал лицето на неандерталец, който е живял и починал преди около 50 000 години в съвременна Франция.

Илюстрирайки забележително съвременните човешки черти на древния старец, дигиталният портрет допринася за разбирането за приликите между неандерталците и Хомо сапиенс, затвърждавайки теорията, че първите човекоподобни не са били толкова примитивни, колкото смятаме.

Известен като Стареца от La Chapelle, въпросният неандерталец първоначално е бил открит през 1908 г. от братята Амади и Жан Буисони, докато изследвали пещерата Chapelle-aux-Saints в югозападна Франция. Последвалите анализи на скелета са разкрили, че мъжът е бил най-малко на 60 години по време на смъртта си. Според експертите той е бродил по Земята известно време между 56 000 и 47 000 години. 

Интересното е, че останките на неандерталците са дали положителни проби за бруцелоза, инфекциозно заболяване, причинено от бактерии. Учените посочват, че наличието на подобни бактерии може да се дължи на консумацията на непастьоризирани млечни продукти. Според изследователите това може да представлява един от най-ранните документирани случаи на предаване на заболяване от животни на хора.

Външният му вид не е толкова брутален, колкото установения стереотип за неговия вид. Това откритие е разкрило, че неандерталците вероятно са били по-малко маймуноподобни, отколкото често се изобразяват, и може дори да са били толкова интелигентни, колкото съвременните хора.

„Често си мислим, че познаваме неандерталците, но нашето разбиране за тяхната анатомия и физиология непрекъснато се развива, а с това и нашето възприятие за тях“, коментира съавторът на изследването проф. Лука Синео от университета в Палермо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *