Ръководство за бакшиши и бонуси по празниците

Декември е най-традиционно време за щедрост и благотворителност.

От FastCompany обаче предупреждават да внимаваме с празничните бакшиши и бонуси, които могат да увеличат и без това претоварените ни бюджети.

Разбирането на етикета и очакванията може да помогне да се ориентирате в този негласен аспект на културата на даване на бакшиши и да покаже на доставчиците на услуги и професионалистите колко много ги цените.

Трябва ли да се дават бакшиши по празниците

Да не се дават бакшиши в заведенията или при получаване на доставка, е, най-меко казано, грубо.

Предоставянето на бакшиш на сервитьора, бариста, фризьора или шофьора на доставката вече е очаквана част от транзакцията за обслужване.

Даването на бакшиши по празниците обаче е по-скоро израз на благодарност.

То може да бъде ефективен начин да покажете своята признателност, учтивост и дори лоялност като клиенти за услугите на дадена компания.

Фактори при определянето

От Института „Емили Пост“ изтъкват няколко фактора, които трябва да вземете предвид, когато определяте на кого да дадете бакшиш и колко да бъде той. Ето кои са те:

1. Бюджет

Това, че бакшишите са често срещани по празниците, не означава, че трябва да натоварвате финансите си, за да дадете повече на всички доставчици на услуги.

2. Отношения

Помислете за количеството време, което доставчикът ви отделя, за продължителността на периода, през който сте използвали услугите му и за качеството им.

3. Навици

Ако вече имате навика да давате бакшиши всеки път, когато получавате услуга, може да решите да пропуснете празничния бакшиш или да направите по-скромен такъв през декември.

Местоположение

В по-големите градове бакшишите обикновено са по-високи.

Приоритети за бакшиши

Щедрото даряване на всички може да не се вмести в бюджета ви.

Ето защо е важно да приоритизирате в зависимост от това колко често се срещате с тези доставчици, посещавате дадени заведения или използвате услуги.

Например, може да дадете по-голям бакшиш на детегледачката, която всеки ден взима децата ви след училище и по-скромен на фризьорката, която посещавате на всеки два месеца.

Можете също така да покажете признателността си, като дадете малки подаръци, а не пари в брой, на някои от доставчиците на услуги в списъка ви.

Кеш или подарък?

Как да определите кои трябва да получат бакшиш и кои подарък от вас?

Като начало не забравяйте, че паричният бакшиш не е подходящ за всички доставчици на услуги. Например за адвокатите не е уместно да оставяте парични бакшиши, независимо колко много ги оценявате.

Ето защо е разумно да предложите малък подарък или дори само благодарствена картичка на тези, на които искате да благодарите специално този декември.

Ето какво може да бъде подходящо за професионалистите в обкръжението ви:

Бавачка: Бонус, равен на заплатата за 1 до 2 седмици

Фризьор, маникюрист или масажист: Бакшиш, равен на стойността на един сеанс

Хигиенист вкъщи: Бакшиш, равен на 20% до 100% от стойността на едно почистване

Личен треньор: Бакшиш, равен на цената на една тренировка

Частен учител: Ваучер или дребен подарък (например кутия шоколадови бонбони)

Пощенски служител/доставчик: Непаричен подарък на стойност под 20 долара или дребен подарък (например коледни сладки)

Изразете благодарност

Независимо на кого давате бакшиш или подарък, придружете го с ръчно написана благодарствена бележка или специална картичка. Искрената благодарност е знак за оценката за ролята, която този човек има в живота ви.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *