Скритата опасност от капките за нос

Сезонът на запушения нос е. Над 99% от капките за нос на пазара водят до пристрастяване. Има лекарства, които влияят и на мозъка, и на носа, и се прилагат само по лекарско предписание за определен от лекаря период от време.

Д-р Адина Попеску, главен УНГ лекар каза пред ProTv: „Капките за нос, които поискаме в аптеката с думите „Искам нещо, което да ми отпуши носа“ – 99% са вещества, които предизвикват зависимост. Не препоръчвам да ги слагате повече от 5 до 7 дни, то така го пише и в листовката. Обикновено се препоръчват крайно агресивните, които имат така наречения „УАУ“ ефект, но има лекарства, които водят до изключително агресивни зависимости на структурата на носа, както и на мозъка“.

Когато деконгестантният ефект на капките изчезне, носната лигавица реагира с възпаление. И то по-високо, отколкото преди да ги използвате. Тази реакция е един от очевидните признаците на пристрастяване. А зависимостта, към която ви препращат капките за нос, се лекува чрез въздържание.

„Лекува се с въздържание, тоест казвате на пациента да спре да ги слага, средата, в която живее е много важна, плацебо ефектът е важен. Вместо капките за нос, към които сте пристрастени, можете да сложите физиологичен серум“.

Плацебо изглежда като „истинско“ лекарство, но не съдържа никакви лечебни свойства, припомня „Фокус“. Например това може да е хапче, за което пациентът смята, че е лекарство, но всъщност е просто едно бонбонче. Когато пациентът съобщава за ефекти от лечение без активно лекарство, говорим за въпросния „плацебо ефект“.

При използване повече от седмица на капките за нос се появява т. нар. ятрогенен ринит в носа, често кървене, а структурата на носа се променя до степен на изкривяване.

„Тези вазоконстриктивни капки за нос пречат на кръвта да циркулира достатъчно в носа и променят локалната защита. Това е игра с васкулатурата на носа, ще увреди лигавицата, ще причини ринит, тоест вече не може правилно да защитава носната лигавица“, твърди д-р. Моника Шифирнет, която е първичен лекар алерголог.

Вирусните инфекции се появяват по-често. Освен това, ако сте алергични, алергията не се държи под контрол. И така се поддържа алергичното възпаление, предупреждава тя.

Д-р Адина Попеску, специалист по уши, нос, гърло я допълва: „За една седмица най-малко 10 пациенти идват в кабинета с този ятрогенен ринит, причинен от капки. Повече са тях са заради тези зависимости към капките за нос. Това са изключително агресивни вещества и първите, които се препоръчват в аптеката“.

Фенилефедринът е активното вещество в много разновидности на капки за нос.

Ако използвате подобни капки за нос, не сядайте зад волана. Това вещество, напръскано в носа, прави шофьорите положителни за амфетамини при тест за наркотици.

Съдебният лекар го потвърждава. Д-р Кристиан Папарау, който е първичен съдебен лекар и правен експерт, обясни неотдавна пред ProTv:

„Когато говорим за назални деконгестанти, тези, които съдържат фенилефедрин, са положителни за амфетамини. Има хора, пристрастени към капки за нос и вече не ги използват поради остра патология“.

Възможно е тестът за наркотици, който ни направят полицаите, да се окаже положителен, за което от „Фокус“ предупредихме и по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *