Следващото поколение чипове за електромобили може да са от дърво

Айвън Уилямс смята, че може да помогне да се прекъсне господството на Китай върху ключова съставка в батериите за електрически превозни средства. За да направи това, той събира дървени стърготини от дъскорезници по целия свят, пише Wall Street Journal.

В тестови завод в живописния винен регион Марлборо в Нова Зеландия, Уилямс и екипът му изсипват остатъци от дървесина в машини, които произвеждат форма на синтетичен графит. Той казва, че този материал е толкова чист, колкото синтетичния графит, произведен от изкопаеми горива в Китай и може да представлява половината от теглото на литиево-йонна батерия.

За разлика от изкопаемите горива, биомасата е форма на възобновяема енергия, въпреки че критиците на биогоривата казват, че те могат да доведат до обезлесяване и поставят под въпрос начина, по който се ограничават емисиите. Процесът на CarbonScape – който според компанията не изисква изсичане на допълнителни дървета – отделя малко въглероден диоксид, но като цяло е въглеродно неутрален в най-лошия случай, изтъква Уилямс. Използването на отпадъци от сеч може да играе роля в поддържането на горите, което е нарастващ приоритет на някои правителства, тъй като горските пожари стават все по-интензивни поради изменението на климата, подчертава още той.

„Както при всяка нова технология, разработването отнема време“, признава Уилямс, добавяйки: „После трябва време, докато индустрията я възприеме“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *