С благотворителен концерт деца помагат на връстници в неравностойно положение

Деца – музиканти и танцьори, ще изнесат безплатен благотворителен концерт за свои връстници в неравностойно положение. Той ще се състои в София, в галерия „Анел“ (бул. „Тодор Александров“ 14) на 16 декември от 17 ч. Входът е свободен, научи ДУМА от Катя Стайкова.
Идеята за благотворителното събитие е на Габриела и Дебора Стефанови и тяхното триезично музикално училище Stefanov Music House. Те са привлекли за осъществяването й още съмишленици – детския танцов ансамбъл „Българе“ и танцовата школа „Nana Dance Project“. Всички заедно ще поставят началото на специален фонд. Средствата от него ще подпомагат деца, които искат да свирят и танцуват, но родителите им не могат да си позволят да отделят пари от семейния бюджет, за да осъществят детските им мечти. Дарения за новоучредения фонд ще бъдат събирани, както по време на концерта в специални кутии, така и след това чрез банкова сметка.
Какво ще чуем и видим на сцената? Най-малката пианистка от двадесетте деца музиканти на концерта е само на 4 години и се казва Аурора. Тя ще изпълни песни за деца от български композитори и една коледна песен. По-големите пианисти, цигулари и челисти ще представят ренесансови творби на Бах, Бетовен и от всички епохи на класическата музика. Разбира се, ще прозвучат и няколко коледни песни. Десет малки танцьори от ансамбъл „Българе“ ще тропнат български фолклорни танци, а от „Nana Dance Project“ ще представят съвременни танци.
За Габриела и Дебора Стефанови, както и за третата им сестра Елизабет, която сега специализира любимия си инструмент виолончело в консерваторията в Лондон, концертът е и лично послание към техния татко Благовест. Точно преди 5 години той си тръгна от този свят, тъгуват трите сестри. Но те не са забравили неговия личен пример и уроци по трудолюбие и подкрепата, която е давал на всеки, който има нужда от нея. С много труд и лишения татко Благовест е изучил Габриела във Виенската консерватория, специалност „Пиано“. После Габриела се връща в България и основава музикалното училище Stefanov Music House. В началото на лятото голямата сестра убеждава Дебора да се завърне в България с любимата си цигулка, с която е завършила консерваторията в Лозана и започнала музикална кариера във филхармонията на Копенхаген. Не е невъзможно след време към Stefanov Music House да се присъедини и Елизабет от Лондон. На благотворителния коледен концерт на 16 декември в столицата ще бъде и премиерата на книгата „Памет“, която също е посветена на баща им. Авторка е Димитрия Вангелова – майката на Благовест Стефанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *