Тази година празничната трапеза се оказа по-скъпа – между 15 и 20% в сравнение с миналата, предаде БНТ.
Най-сериозен ръст се наблюдава при цените на яйцата, маслото, свинското и пилешкото месо. За икономистите вдигането на цените през декември е очаквано – заради по-високите разходи за персонал по празниците и традиционно по-трудния януари.
„Потребителите през януари ограничават ежедневните си разходи и за бизнеса това не е добре“, казва икономистът доц. Елена Ставрова.
Специалистите не очакват нов ръст на цените на основните хранителни продукти в началото на новата година, но съветват – да харчим разумно.
Standartnews.comhttps://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/targovcite-naduvat-cenite-po-koleda-zaradi-strah-kakvo-stava-posle-546303.html