Фалшиви сайтове завличат наивни туристи с изгодни екзотични почивки

Комисията за защита на потребителите предупреждава за измами в интернет сайтове, които продават екскурзии и ваканции, както и че в социалните мрежи се рекламират пътувания без регистрация за туроператор или туристически агент.

Тези измами започнаха през лятото и въпреки подадените сигнали към полицията, сайтовете продължават да съществуват. Докато през лятото измамите бяха свързани с пътувания към Гърция, то в последните седмици потребители са превели суми за пътувания и почивки до екзотични дестинации като Дубай, Малдиви и Тайланд.
Мария Атанасова иска да осъществи мечтаното пътуване до Тайланд. Във Фейсбук тя попада на реклама на една от агенциите, които предлагат такова пътуване.

Реших да си резервирам почивка в Тайланд – септември тази година, с идеята на 11 ноември да тръгна с организирана група, с водач. Писах по месинджър, по имейл на фирмата, за да ми направят договор. Пожелах заплащането – от сорта на 1600 евро, да стане на две вноски.“

Заплащането става чрез международна платформа за индивидуални разплащания онлайн, която набира популярност у нас. Няколко дни преди тръгването обаче Мария няма получена никаква информация. По-късно идва съобщение, че пътуването е отменено поради лоши метеорологични условия.

Решава да провери дали и други туристически агенции с програма до Тайланд осъществяват пътувания и с изненада установява, че програмите им се изпълняват и в действителност няма лоши метеорологични условия.

„Бях много разочарована. Не знаех какво ми се случва. Не съм очаквала да бъда част от такъв пладнешки обир, от такава схема!“

Мария поискала парите ѝ да бъдат върнати, но ѝ заявили, че ще има удръжки.

Цялата статия четете от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *