Шефката на сръбския СЕМ в нацистка униформа

Председателката на сръбския Регулаторен съвет на електронните медии (РЕМ) Оливера Зекич публикува своя снимка в нацистка униформа в канала си в Teлеграм, фотомонтаж, създаден по нейна инициатива, съобщават сръбските медии.

„Направих го като чиста провокация“, отговори Зекич на въпрос на Радио Свободна Европа защо е публикувала своя снимка в нацистка униформа.

„Обичам да провокирам. Мога да сложа карикатури на Коракс и Петричич, които са много по-лоши. Това е фотомонтаж и аз го публикувах“, каза Зекич пред Свободна Европа, като споменава имената на двама известни сръбски карикатуристи.

В Сърбия си задават въпроса кого и защо лицето, оглавяващо институцията, която трябва да контролира прилагането на закона в медийното съдържание в Сърбия, иска да провокира по този начин, пишат местните медии.

Провокацията предизвика множество реакции.

Историчката Бранка Пърпа посочи, че изтъкването на символи на нацистка Германия е спорно „по всички линии“, първо поради позицията на Оливера Зекич като председател на РЕМ. Пърпа отбеляза, че символите на нацистка Германия „не са символи, с които може да парадирате в европейските страни“.

Професор Дубравка Стоянович смята, че това е утвърждаване на нацизма.

„Да припомняш нацисткия ред и да го прославяш по този начин, защото цялата тази композиция възхвалява тази униформа, е нещо изключително опасно. Не бива да се прави и е наказуемо от закона дори за обикновените граждани и още повече, когато става дума за председател на орган, специално отговарящ за контрола на медиите. Това е много ясно послание към медиите – ние ще се държим като SS – и в много отношения те наистина го правят“, каза Стоянович пред телевизия Ен 1.

„Председателката на РEM използва най-лошия период от човешката история като материал за забавление, като в същото време обижда цялата еврейска общност в Сърбия и региона и омаловажава най-големите злини на човечеството, които много от нашите оцелели членове все още помнят. Г-жа Зекич заема отговорна длъжност, не е редно да се шокира обществото по този начин“, казаха от еврейската общност в Сърбия, цитирани от вестник „Данас“.

Оливера Зекич обясни решението си да публикува фотомонтажа като каза, че го прави в отговор на терора на карикатуристите, на който е подложена от години.

Image

„Изсмях се в очите на тълпата и показах колко глупави и банални са техните „шеги“, рисунки и фотомонтажи. Показах и че мога да ги понеса и даже да ги приема. Предварително знаех, че приятелите ми от т.нар независими медии няма да могат да го разберат“, каза Зекич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *