„Шоу“ на руски нефт и дерогация, договорка за „Пирогов“?

Автор: Вилислава Ветренска

Коментарът на седмицата на „Фокус“ обхваща важните и ключови моменти, които са се случили през изминалата седмица. В текста присъстват факти от материали на редакторите на „Фокус“, както и авторски мнения, позиции и предположения. Оставя се място и за бъдещи въпроси, които да бъдат разисквани и на които ще се търсят отговори.

"Шоу" на руски нефт и дерогация, договорка за "Пирогов"?

 

Какво се случи тази седмица?

– Фокусът бе насочен към „Лукойл“ и дерогацията и най-голямата спешна болница в страната „Пирогов“

Руският нефт отново скара политиците и нанесе щети в сглобката. Във вторник стана ясно, че „Лукойл“ се подготвя да продаде бизнеса си в България. Това, като че ли не изненада властимащите, защото се оказа, че от доста време се шушука за такава стъпка от страна на компанията. Изявлението дойде малко преди обяд и това веднага провокира коментари от страна на политическите партии.

От ГЕРБ обявиха, че е крайно време дерогацията да падне и, че няма защо страната ни да се бави. Според тях от „Лукойл“ виждат, че схемата им в България и открито море се разплита и „бързат да избягат“. От партията заявиха още, че имат имената на корабите, дестинацията им в открито море, където претоварвали и сателитни снимки, които все още не са показали, но дадоха заявка, че много скоро всичко ще се разбере.

Остава въпросът кой точно ще купи рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“? Прокраднаха се няколко възможности, от които най-спряганата е голямата азерска компания SOCAR.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев за пореден път n-ти изготви документ, с който поиска дерогацията над руския петрол да падне от 1 януари 2024 г. Това се случва на 5 декември следобед.

В следващите дни обаче става по-интересно:

На 7 декември депутатите трябва да гласуват в зала отпадането на дерогацията. Да, ама не. Със 124 гласа „за“ мнозинството Народното събрание оттегли двата законопроекта за отпадане на дерогацията за руски петрол. Единият, който беше внесен от ГЕРБ и ДПС – предвиждаше срокът да е от 1 януари догодина. Другият на ПП-ДБ, в който беше записано дерогацията да отпадне от 1 март 2024 година.

И изведнъж новият обрат бе налице – след дни разминаване на позициите партньорите в управлението отново се върнаха на идеята – отсрочката да отпадне изцяло от 1 март догодина. От ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС изненадващо се обединиха в общ законопроект – дерогацията да падне от 1 март, а износът на петрол да спре от 1 януари. В името на общото благо.

По време на цялата тази объркана история течеше друг скандал, а именно с най-голямата спешна болница в България – „Пирогов“.

Предполагаемата причина бе одитният доклад, за който миналата седмица съобщи здравният министър проф. Христо Хинков. Данните от доклада показвали, че лечебното заведение е в лошо финансово състояние, както и че са установени нарушения.

От ГЕРБ веднага се възпротивиха на решението на кабинета „Денков“ и обявиха бойкот в парламента. Чуха се и намеци за оставки и дори падане на правителството. Стана ли най-голямата спешна болница у нас политическа дъвка?

„Който се е захванал с „Пирогов“, това правителство е паднало. Да го правят – тяхна работа“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за уволнението на шефа на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

Министър Хинков нарече внушения обвиненията към него, че изпълнява някаква политическа поръчка. И уточни, че решенията са взети на база одитен доклад и последните конкурси, които са предизвикали обществено недоволство.

Ден по-късно на 7 декември под бурните аплодисменти на колегите си д-р Валентин Димитров обяви, че завеждат колективен иск за обида срещу здравния министър проф. Христо Хинков.

Д-р Димитров обясни, че не е викан в Министерството на здравеопазването и е разговарял с министъра само веднъж, като вместо методична помощ му е бил оказван методичен натиск.

Накрая след свикана извънредна Здравна комисия се взе решение да се остави д-р Валентин Димитров на позицията изпълнителен директор на „Пирогов“.

До решението се стигна след близо час и половина изслушване на Димитров в присъствието и на министъра на здравеопазването Христо Хинков.

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 въздържали се решението бе взето. Така депутатите решиха да отменят отстраняването на Димитров до произнасянето на всички органи, които го проверяват.

Остава да виси обаче въпросът – имат ли връзка един с друг двата скандала от тази седмица и имало ли е договорка – едното за другото?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *