COP28 обеща да утрои възобновяемата енергия за седем години

Близо 120 нации в събота обещаха да утроят възобновяемата енергия в света в рамките на седем години на преговорите на ООН за климата (COP28). В същото време, Съединените щати настояваха да увеличат ядрения капацитет и да намалят емисиите на метан, съобщава АФП.

Под задименото небе в Дубай, което подчертава предизвикателствата, пред които е изправен светът, лидерите на конференцията COP28 изразиха подкрепата си зад доброволни обещания, насочени към увеличаване на алтернативите на изкопаемите горива.

Мащабното разгръщане на слънчева, вятърна, водноелектрическа и други възобновяеми енергийни източници е от решаващо значение за усилията за замяна на отопляващите планетата въглища, нефт и газ и постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

Джабер също така обяви обещанието на петролните и газови компании, отговорни за 40 процента от световното производство – включително саудитския гигант Aramco и фирмата ADNOC от ОАЕ, която той оглавява – да декарбонизират своите операции до 2050 г. и да ограничат емисиите на метан.

Но обещанията не включват замърсяването, когато горивата се изгарят от техните клиенти, и бяха критикувани за преопаковане на предишни, необвързващи ангажименти.

„Тази харта е доказателство, че доброволните ангажименти от нефтената и газовата индустрия никога няма да насърчат нивото на амбиция, необходимо за справяне с климатичната криза“, каза Мелани Робинсън от Института за световни ресурси, изследователска организация с нестопанска цел.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *