Автокъщите повишиха двойно цените

Драстично поскъпват автомобилите втора употреба. Според експерти цените им вече са нагоре с между 40 и 50%, а това намалява както печалбите, така и броя на купувачите. Поскъпването в последните месеци се дължи най-вече на скока в цената на различни услуги, които в автокъщите се налага да използват, за да въведат автомобила в годен за употреба и за шофиране вид, съобщи „Нова телевизия“. Напълно забравете разбирането си за евтин автомобил. Това вероятно е първото заключение, до което сами спонтанно ще стигнете, ако решите да купувате кола втора ръка и поразровите обявите в интернет. Автомобилите вече са значително по-скъпи отпреди няколко месеца.
„Някъде между 40 и 50% е оскъпяването на автомобила. Това не значи, че като се оскъпи с тези проценти, автомобилът е по-качествен и продуктът, който се продава, е по-добър. Опитваме се да лавираме между високата цена, между качеството и в същото време да ангажираме клиента да дойде да купи стоката“, твърди Владо Янчовски, собственик на автокъща.
Поскъпването се дължи не просто на търговско решение в автокъщите, а на промяната в цените на различните етапи, през които една кола, внесена от Германия например, преминава, за да излезе на българския пазар здрава и атрактивна. „Поскъпнаха всички допълнителни разходи – било услуги, транспорт, мита, както са швейцарските, и ДДС. Транспортът поскъпна, примерно от 1000-1100 лв. на автомобил, в момента плащаме 1600 лв. на кола. За тенекеджийски услуги, на детайл за боядисване взимаха около 120 лв. – сега взимат 270. Повече от два пъти. Тези, които са майстори по двигатели, по миещи части, също вдигнаха много осезаемо цените. И ние сме в патова ситуация, защото няма конкуренция в този бранш, специално за майстори. Веднага вдигат цената с оправданието Украйна. Това удря първо върху нашия бизнес, след това ощетява крайните клиенти“, твърди Янчовски.
В същото време цените на бензина и дизела плавно тръгнаха нагоре по бензиностанциите. Само за седмица при най-масовия бензин А95 цената се е повишила с 2 ст. на литър, като тенденцията е поскъпването да продължи. Цената на литър на бензиностанциите на големите вериги в момента се движи от 2,44 лв. до 2,69 лв., показват данни на сайта fuelo.net. С 2 ст. е поскъпнал и дизелът за последната седмица, като се продава по 2,67 лв. за литър. По това време миналата година литър дизел  е струвал 2,97 лв.

автор:Дума

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *