Вдигат заплатите на държавните служители

От 1 януари 2024 г. се увеличават заплатите на служители в „Български държавни железници“ (БДЖ) и Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

За работещите в НКЖИ и „БДЖ – Пътнически превози“ увеличението е с 19,6%, а за служителите на „БДЖ – Товарни превози“ то ще бъде 10% от януари 2024 г. и още 9,6% от април 2024 година. Това става възможно с предвидени допълнителни средства в Бюджет 2024.

Преди повече от два месеца, по време на среща с железничари от цялата страна, транспортният министър Георги Гвоздейков пое ангажимент, че с новия бюджет ще се търсят възможности за актуализиране на възнагражденията и подобряване на условията на труд в железницата. „Днес вече това увеличение е факт и от януари 2024 г. почти 18 000 служители ще работят при по-добри условия“, заяви министърът след приемането на бюджета на министерството.

Вече е подписан и Колективният трудов договор между ръководството на БДЖ и синдикалните организации, където е заложено увеличението. Променя се и стойността на средствата за храна, които от 150 лв. вече стават 200 лв. за всички служители на националния железопътен превозвач.

С направените промени от тази година заплатата на локомотивен машинист ще започва от 1654 лв., на началник влак – от 1519 лева. Минималната заплата на началник гара от 1 януари ще е 1725 лв., а на персонала, който отговаря за изправността на железния път – 2001 лева.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *