Да преоткриеш себе си на 50

Весела Георгиева

Днес ще ви запознаем с една очарователна жена, преоткрила себе си на 50 г. – Весела Георгиева. Тя е родом от гр. Етрополе и още от малка обича да бяга от света, като се потапя в света на изкуството. Като дете започва да пише стихове. Един от любимите й е:

                                   Приеми го като нещо хубаво,

                                  което се е случило със теб,

                                        Но „нещото“ ще бъде глупаво,

                                          ако не мога да вървя напред!…

Израснала в семейство на учители, решава, че не иска да върви по техните стъпки, а да се бори и доказва сама. Завършва  аграрно инженерство в Пловдивския аграрен университет, след това придобива квалификация „специалист на управление на земи и имоти“ от УАСГ и магистратура по връзки с обществеността от СУ „Кл. Охридски“. Работи дълго време като ПР в престижна компания в София. Там животът я среща с прекрасна жена и приятел, която я подкрепя във всичко. Преминала през редица житейски трудности, Весела взима трудното решение да се завърне в родния си град Етрополе за постоянно. И тогава се случва чудото – не спира да твори. Започва да прави картини от вълна, което само няколко човека в България го могат. Учи се сама и се получават страхотни картини.

„Когато започна да правя картина, забравям за реалността. Мога да я правя с часове без да стана и губя представа за времето“, разказва Весела Георгиева. Случвало се е по цели нощи да не стане от стола.

Картините от естествена вълна са все още ново изкуство за България. При рисуването с този материал нямаш четка, а правиш всичко с ръцете си. Техниката е живопис с вълна и това, което се получава, е резултат от емоциите на „художника“.

„Една и съща картина никога не може да я направиш напълно идентична. Опитвала съм се много пъти, но накрая винаги имат разлика. Ръцете и душата са водещите при създаването“, разказва още Весела.

Тя никога няма да забрави

Началото

В период на кръстопът, тя започва живота си отначало. След трудни решения и тежки загуби, се завръща самичка в родния си град. Всичко изглежда трудно и невъзможно да се подреди – без работа, без приятели там и започваща отначало. Тогава до нея има само един единствен човек, който й помага безрезервно. Озовава се в страхотен колектив, който й връща надеждата за по-добри дни. Вечерите запълва с изкуство. Прави детски кукли, макети на къщи и сгради, рисува, пише стихове…

„Всичко това в един момент ми стана прекалено тривиално. Исках нещо ново, нещо различно. Започнах да се интересувам за всякакъв тип изкуство и попаднах на картините, направени от естествена вълна. Реших да опитам“, разказва въодушевено г-жа Георгиева.

Картините й започват да се купуват и интересът към тях е огромен. Канят я да направи самостоятелна изложба в „Исторически музей“ гр. Етрополе, а след това и в Коледния базар на изкуствата.

„Реших да участвам в базара на изкуства с идеята да разкажа за тази иновативна техника“, разказва още художничката. Посетителите са възхитени от тях и ги изкупуват всичките, дори има заявени поръчки. Това обаче не главозамайва Весела, а я амбицира още повече да се усъвършенства.

Големият успех

Весела Георгиева е призната за Майстор изработване на художествени тъкани от Националната занаятчийска камара в България. С това майсторско свидетелство тя има правото да обучава нейни последователи на занаята и да участва в занаятчийските форуми, които организира камарата. Предстои й и изложба в столицата.

Всички, които искат да си закупят картина или да се полюбуват на изкуството от естествена вълна, могат да го направят, като разгледат профила й в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм – https://www.facebook.com/profile.php?id=1297937921

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fvesela.georgiev%3Figsh%3DZGUzMzM3NWJiOQ%253D%253D%26fbclid%3DIwAR0Gw34-vK-ZTpd-NCrIWESKa3P3wGr4kUFerhNtLpZy1aoVjm9RQogHTUo&h=AT0Hq9ouZsLkTc-jd8oS1_rOlLgXNkfCMDik-W4v4UjSgpI15vCckGR-2IXof-UNHnFm5PGitoY1tMq-KTjHk5CFZvmnryYbccQQ51yFDBZHiwOCizRC2ICMBDJ6G-kifiA

Автор: Сибила Кусева