Една валута, 20 държави .

Този месец Европейският съюз отбелязва 25 години от въвеждането на единната европейска валута.

Тази годишнина дава възможност да се оцени как еврозоната се справи с предизвикателствата и осъществи реформи, за да гарантира стабилността на валутата си.

От Euronews представят кратка хронология на историята, събитията и бъдещите предизвикателства за еврото.

Как се появи еврото

След относителната стабилност на международните валути в периода след Втората световна война сътресенията на международните валутни пазари застрашават общата ценова система на общата селскостопанска политика – основен стълб на тогавашната Европейска икономическа общност (ЕИО).

По-късните опити за постигане на стабилни валутни курсове са засегнати от петролни кризи и други сътресения, докато през 1979 г. не е създадена Европейската валутна система (ЕВС).

Цифровото евро ще отвори нова глава в историята на европейската валута.

То ще „допълни банкнотите и монетите, като даде на хората допълнителен избор за начина на плащане“ и ще спомогне за укрепване на паричния суверенитет на еврозоната, като насърчи конкуренцията в европейския платежен сектор“, обясняват от ЕС.

Цифровото евро ще се съхранява в електронен портфейл, създаден във вашата банка или при публичен посредник, като ще ви позволява да извършвате електронни плащания с телефона или картата си, онлайн и офлайн.

Фазата на подготовка за разработването на цифровото евро вече започна през ноември 2023 г.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *