За пръв път от 10 г. няма бум на борчовете след Коледа

За първи път от 10 г. няма бум на задлъжнялостта през януари, сочат наблюденията на Асоциация за управление на вземания (АУВ). По-голямата част от потребителите са съумели да харчат според възможностите си по време на коледните и новогодишни празници и не срещат финансови затруднения през януари, твърдят от колекторските фирми.
„В предходни години голяма част от потребителите не успяваха да се справят с покриването на задълженията си в началото на месеца. Водени от еуфорията на коледните празници, те не обмисляха добре разходите си през декември и надхвърляха финансовите си възможности. В началото на 2024 г. ставаме свидетели на едно по-разумно поведение – едва около 10% от хората, с които разговаряме, спрямо почти 30% за изминалите години, изпитват затруднения със задълженията си в резултат от неразумно потребление в празничните дни. При това тези затруднения не са съществени и потребителите ще съумеят да се справят с тях в рамките на следващия един месец“, коментира Райна Миткова, председател на Асоциацията за управление на вземания.
По думите й, инфлацията, която беляза последните 2 години, е направила хората по-предпазливи. В края на годината много от тях са изготвили бюджет за празничните дни с основните пера – храни и напитки, подаръци, пътувания, оставяйки си дори буферна сума, която по възможност да спестят.
„Най-предизвикателен бе краят на 2023 г. за по-младите потребители – до около 30 г. Те все още не са свикнали да преценяват добре приходите и разходите си, като в същото време се изкушават от скъпи ваканции и технологични устройства. Въпреки това и при тази група не наблюдаваме сериозни сътресения. Не очакваме бум на просрочени задължения и през следващите месеци“, казва Лилия Димитрова, зам.-председател на асоциацията.
Очакванията на колекторския бранш за 2024 г. е тя да бъде финансово предвидима и спокойна за потребителите. Въпреки това има и немалко песимистични прогнози в международен план, а политическата обстановка остава със знак за неизвестност.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *