Как да разпознаете съдържание, генерирано от изкуствен интелект

Възходът на инструментите за изкуствен интелект като ChatGPT, Google Bard и Jasper предизвика загриженост от световната творческа общност и училищата, които се опасяват, че новата технология може да ги замени, да открадне труда им или да генерира фалшификати.

Мнозина призоваха за бързо регулиране на сектора, докато други похвалиха новите инструменти за начините, по които помагат на потребителите в ежедневието им.

Едно е сигурен факт – технологиите с изкуствен интелект вече са почти всеки аспект на живота ни.

Независимо дали става въпрос за изображение, споделено в социалните мрежи, или за съобщение в LinkedIn от специалист по подбор на персонал, е нормално да се съмнявате в произхода на това, което виждате, пише Euronews и предлага няколко онлайн инструмента, с които може да разпознаете AI генерирано съдържание.

GPTZero

За учителите и университетските преподаватели става все по-важно да могат да различат текст от AI и текст, създаден от човек.

Детекторът GPTZero е създаден, за да помогне на тези специалисти да идентифицират съдържание, генерирано от ChatGPT, GPT4, Bard, LLaMa и други модели.

Той работи, като анализира качения текст и го сканира за плагиатство спрямо хиляди документи онлайн, като подчертава частите от документа, написани от AI и тези, написани от човек, в различни цветове.

Copyleaks AI Content Detector

Създателите на Copyleaks AI Content Detector имат дългогодишен опит в проверката на плагиатство, който дава на този инструмент предимство пред конкуренцията.

Според Copyleaks детекторът може да открива текст, генериран от изкуствен интелект, с точност 99,1%, което без съмнение го прави най-добрият наличен инструмент.

Deepware Scanner

Deepware Scanner може да сканира и открива дийпфейк във видеоклипове, което включва откриване на манипулации и съдържание, генерирано от AI.

Уебсайтът приема „заявки за сканиране“ на подозрителни видеоклипове, които се обработват за автентичност.

Други подобни инструменти са Sentinel, Reality Defender, WeVerify и Video Authenticator Tool на Microsoft.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *