Как ни влияе студът?

Зачервена и сърбяща кожа – най-често по ръцете, лицето, вътрешната част на бедрата и коленете. Почти всеки е наблюдавал тези симптоми при преминаването от студено към топло. Понякога това е придружено от кихане и сълзене на очите.

Често тази реакция на организма се бърка с настинка, но при влизане на топло симптомите бързо отминават. А ако се задържат няколко часа, лекарите твърдят, че вероятно става дума за алергия към студа. Особено при появата на ранички по кожата след разходка в студа.

Температурните колебания и рязкото застудяване са сериозно предизвикателство за хората, страдащи от студова алергия (уртикария). Специалистите обясняват, че това не е типична алергия, а става дума за реакция на организма към суровите климатични условия през зимата.

Алергията към студ засяга два пъти по-често жените. От нея се оплакват предимно хората в най-активна възраст – между 20 и 40 години. Основната група пациенти, които търсят съвет от дерматолог, са млади дами.

В Европа един на 200 души страда от хронична уртикария. При повечето хора тази чувствителност към минусовите температури отминава в рамките на няколко години, но има и такива, които живеят с това неразположение почти цял живот. В най-тежкия си вариант алергията към студа води до сериозно влошаване на качеството на живота – нарушава съня, предизвиква тревожност и депресия.

Специалистите обясняват още, че отслабването на имунитета през зимата, повишеният прием на лекарства, възпалителните заболявания, стресът, както и използването на неподходящи козметични средства са все фактори, които водят до обостряне на много дерматологични заболявания в този период от годината.

Ниските температури навън и сухият въздух вътре в помещенията са причина не само за честите настинки и инфекциозните заболявания, но и за възникването на сериозни проблеми с кожата. А понякога двата проблема вървят ръка за ръка.

Рязката смяна на температурата от топло към студено предизвиква своеобразен термичен шок. Кръвоносните съдове реагират на студа с разширяване и лицето почервенява, обясняват дерматолозите. И допълват, че при продължителен престой навън капилярите се свиват и се влошава кръвоснабдяването на тъканите, забавя се обмяната на веществата и се нарушава подхранването на кожата. Вследствие на всичко това тя става суха, бледа, отпусната, възпалява се и се лющи неприятно.

Човешката кожа има естествен предпазен липиден слой, който изтънява от водата при прекалено миене, от студения и сух въздух през зимата, както и от вятъра. Той е важен, защото предпазва кожата както от обезводняване, така и от редица заболявания, възпалителни процеси и инфекции.

Това улеснява размножаването на бактериите и гъбичките, които атакуват епидермиса и често предизвикват възпалителни процеси. А когато имунитетът спадне, кожните алергии (в това число и уртикарията) се обострят.

Студовата алергия е все по-често срещан проблем през студените зимни дни, категорични са родните дерматолози. Те смятат, че има определена генетична предразположеност към това заболяване, но тя не е задължителна. Все пак има и много други фактори, които също обуславят развитието на това неприятно състояние.

Трябва да се знае също така, че студовата алергия не е просто непоносимост към ниските температури, а е неразположение, което може да се отключи при конкретни метеорологични условия – като например силен студен вятър или влага. Уртикарията може да се прояви обаче и при плуване в студена вода, вземане на по-хладен душ и дори при пиене на студени напитки.

Алергичният отговор е под различни форми и симптоми. В повечето случаи след излагане навън при минусови температури се появяват кожни проблеми, причинени от бързото освобождаване на хистамин вследствие на свързването на специфични антитела с еозинофилите.

Кожата посинява, защото при ниски температури капилярите се свиват и кръвообращението намалява в изложените на студа ръце, нос, уши и други части от лицето. Първите признаци на недостиг на кислород в епидермиса са появата на синкаво-лилави петна, усещането за парене и неприятен сърбеж. При по-продължително излагане на минусови температури може да се появи дори болка.

Успоредно с чувствителността на кожата след въздействието на студа възникват и допълнителни процеси, които са пряк резултат от намалената имунна защита. Това може да е главоболие, отпадналост, запушен нос, дори кашлица, зачервяване на очите и други, допълват родните дерматолози.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *